Jedle (Abies) řadíme do čeledi borovicovitých (Pinaceae), rod zahrnuje přibližně 40 druhů. Jedná se o stálezelené jehličnaté stromy, které podle druhu a kultivaru mohou ve své dospělosti dosahovat pouhých několika desítek centimetrů či dorůst ve statné stromy přesahující výšku 70 m.
Jedle byly odedávna považovány za jedny z nejelegantnějších stálezelených dřevin. Ne náhodou byly vysazovány u panských sídel, kde tvořily významný prvek sadovnických úprav. V mnoha parcích se tak dnes můžeme setkat se statnými exempláři v plné dekorativní hodnotě.
Jedle jsou ceněny pro svůj elegantní tvar, výraznou barvu jehličí a nejednou také vůni, která tak krásně připomíná období Vánoc.
Navzdory tomu, že šišky jedlí nelze za běžných okolností uchovat, jsou to možná právě ony, kvůli kterým se některé druhy jedlí s takovou oblibou pěstují. Šišky na větvích nevisí, ale vyrůstají směrem nahoru, čímž jsou pro pozorovatele velice atraktivní.
Text Ing. Pavel Chlouba, Arnošt Jílek
Celý článek naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 6/2014