29.11.2022 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnosti

Inovace v zemědělství, vědecký pokrok, zkracování potravinového řetězce a omezení plýtvání – to je udržitelná cesta, jak zajistit kvalitní a dostupné potraviny pro populaci. Těmto tématům se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula na mezinárodní vědecké konferenci o zemědělsko-potravinářské udržitelnosti a inovacích uspořádané v rámci českého předsednictví v Radě EU.

Účastnící mezinárodní konference v Praze se zabývali aktuálními tématy, jako jsou moderní zemědělství, zabezpečení evropské zemědělské a potravinářské produkce, bezpečný a udržitelný potravinářský sektor a chytré zemědělství, které je šetrné ke klimatu. „Potravinové zabezpečení v Evropě není přímo ohroženo, ale aktuální výzvou je zajištění cenově dostupných potravin. Ruská agrese na Ukrajině i následky pandemie stále ovlivňují evropské zemědělství i potravinářství. Musíme se intenzivně věnovat inovacím v našem sektoru, využívání moderních technologií, zavádění moderních postupů a také zkracování dodavatelských řetězců a omezování plýtvání,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Ministerstvo zemědělství v rámci předsednictví České republiky v Radě EU považuje za jednu z klíčových priorit posílení udržitelnosti zemědělství a potravinových systémů, dodávek zemědělských produktů a potravin a podporu zavádění inovativních přístupů. Světová populace stále roste, proto je zapotřebí zavádět inovace ke zvýšení zemědělské
produkce, zlepšení globálního dodavatelského řetězce, snížení potravinových ztrát a plýtvání a zajištění přístupu k výživným potravinám. Důležité je využívat všechny dostupné metody k rozvoji šlechtitelství, které bude produkovat moderní odolnější odrůdy odolávající nepříznivým vlivům, jako jsou například změna klimatu a sucho. Odborníci se během konference zabývali také možnostmi nových genomických technik, inovací v odolnosti a udržitelnosti, vědeckými výzkumy v této oblasti. Na programu byla rovněž potravinová udržitelnost v souvislosti s klimatickou změnou, šlechtěním a využitím biotechnologických nástrojů v praktickém zemědělství.
Mezinárodní vědeckou konferenci „European Agri-Food Sustainability & Innovation“ uspořádalo Ministerstvo zemědělství za podpory Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Na konferenci vystoupili zástupci Evropského parlamentu poslanci Martin Hlaváček a Michaela Šojdrová), Evropské komise (komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella
Kyriakides), Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (Bernhard URL), Ministerstva zemědělství USA, členských států, nevládních organizací a vědečtí odborníci z českých univerzit.*

Zdroj: TZ SZIF

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down