09.09.2014 | 04:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

I. Mezinárodní sympozium o černém bezu

V rámci pozvání organizátorů z University of Missouri v Colombii jsme se loňském roce zúčastnili za Výzkumný ústav ovocnářský a šlechtitelský Holovousy, s. r. o. v rámci projektu CZ.1.05/2.1.00/03.0116 Ovocnářský výzkumný institut I. Mezinárodního sympozia o černém bezu (First International Symposium on Elderberry).

Jedním z plánovaných výstupů naší účasti na této akci zahrnuté do konferencí ISHS byla také následná publikace informací v českém odborném tisku. Sympozia, tématicky a rozsahově prvního v historii se zúčastnilo více než 100 vědeckých pracovníků ze 17 zemí všech kontinentů. Ze států s významnějším pěstováním bezu černého chyběli pouze zástupci Polska a Švýcarska. Z bývalého východního bloku se kromě tří účastníků z ČR zúčastnila sympozia vícečlenná skupina z Maďarska pod vedením Ákose Máthé z University of West Hungary, dále Ivan Šalamon proděkan Prešovské univezity a dvě vědecké pracovnice z Ukrajiny. Na sympoziu byla četně zastoupena profesní odborná komunita věnující se pěstování černého bezu a následného zpracování a obchodu s produkty tohoto pěstování, především z USA, Kanady a Rakouska.

Text a foto Ing. Jiří Kaplan, Ing. Aleš Matějíček, PhD., VŠÚO Holovousy, s. r. o.

Více informací o odrůdách, pěstování a využití černého bezu naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 3/2014

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down