27.08.2003 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hroznům často chybí voda

Ačkoliv je do začátku hlavního vinobraní ještě několik týdnů čas, v suchých polohách již hrozny příliš nezískají. Nedostatek vody omezuje totiž tvorbu cukrů. Lépe jsou na tom vinice ve spraších, hlinito-jílovitých půdách a černozemi, kde lze očekávat sice menší, ale velmi kvalitní sklizeň. Uvedl to generální ředitel Vinných sklepů Valtice Antonín Šťastný, s tím, že by voda vinicím prospěla v každém případě.

Někteří vinaři sklidili na burčák nejranější odrůdy jako je Irsay Oliver. Podle Šťastného však rané odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink vlašský i Veltlínské červené rané vypadají na polohách bez vody špatně.
Jen v Mikulovské vinařské oblasti napršelo v uplynulých dnech osm až dvacet milimetrů, vinice by však potřebovaly volným tempem dalších 10 až 15 milimetrů. O kvalitě budoucí úrody se rozhoduje v těchto dnech, přičemž proti minulým letům budou u jednotlivých lokalit velké místní rozdíly. Vinaři naměřili například neobvykle vysoký cukr nyní u Veltlínského zeleného a Ryzlinku rýnského, což stírá rozdíly mezi pozdními a ranými odrůdami. Podle Šťastného jsou vlivem sucha hrozny velmi zdravé, proto se tam, kde nebyly poškozeny chorobami po odkvětu, s vinobraním spěchat nebude. Naproti tomu v suchých polohách hrozny zřejmě už nic nezískají, proto nemá smysl dále čekat.
Nedostatek vody řeší i jeden z největších pěstitelů sazenic vinné révy, společnost Agromoravia v Moravské Nové Vsi. Od května zavlažuje cisternami 650 000 sazenic, které jsou připraveny pro finišující výsadbu před vstupem do Evropské unie.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down