Houba Gymnosporangium sabinae – původce rzivosti hrušní

Houba Gymnosporagium sabinae je původcem rzivosti hrušní, choroby známé též pod názvem rez hrušňová. Jedná se o dvoubytnou houbu, která pro přezimování vyžaduje druhého hostitele, konkrétně hostitelské druhy jalovce. Ochrana proti šíření patogena spočívá ve využití komplexu preventivních a přímých opatření.

Houba Gymnosporangium sabinae, česky též nazývaná obnaženka hrušňová (syn. Aecidium cancellatum, Gymnosporangium fuscum, Podisoma juniperi-sabinae, Puccinia juniperi, Roestelia cancellata, Tremella clavariiformis var. digitata, T. clavariiformis digitata, T. digitata, T. fusca, T. sabinae) taxonomicky náleží do třídy Pucciniomycetes, řádu Pucciniales, čeledi Pucciniaceae(rzi) a rodu Gymnosporangium (obnaženka). Je to dvoubytná houba, která pro přezimování vyžaduje přítomnost druhého hostitele.

Biologie a symptomy výskytu patogena

Vývoj houby je poměrně složitý, během svého cyklu vytváří různé typy spor. Zimní výtrusy (teliospory) jsou dvoubuněčné, elipsoidní, na obou koncích výrazně kuželovitě se zužující, které vyklíčí v jednobuněčné bazidiospory, které prorůstají do listů hrušní. Aeciospory (letní spory) jsou nepravidelně kruhovité až mírně elipsovité, s hnědou buněčnou blánou a četnými nepravidelně rozmístěnými bradavičkami.

Způsoby šíření patogena a možnosti ochrany

Škodlivý výskyt houby je vázán na lokality s výskytem obou hostitelů. Riziko napadení je tím větší, čím blíže jsou oba hostitelé. Zvýšené riziko vzniku infekce lze očekávat v případě dešťových přeháněk v období, kdy dochází k přenosu spor z jednoho hostitele na druhý. Pro napadení hrušní je tímto obdobím fáze krátce před květem a období přibližně dva až tři týdny po odkvětu.

Celý text článku naleznete v tištěné nebo elektronické verzi časopisu Zahradnictví 12/2024

Text: Dr. Ing. Zdeněk Chromý, ÚKZÚZ, Brno

Úvodní ilustrační foto: Daniela Urešová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down