Třešně (Prunus avium L.) jsou považovány za nutričně hodnotné ovoce s relativně nízkým obsahem kalorií a významným množstvím důležitých živin a bioaktivních potravinových složek (bioactive food components; BAFC) bohatých na celou řadu rozmanitých chemických látek, které mají pozitivní vliv na prevenci mnoha civilizačních chorob a předcházení oxidačního stresu. V této práci byl hodnocen obsah celkových elektroaktivních antioxidačních látek u 39 genotypů třešní.
Odběr vzorků byl prováděn v roce 2018 v experimentálních výsadbách Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v lokalitě Holovousy. Vzorky třešní byly analyzovány pro stanovení celkové antioxidační aktivity pomocí elektrochemického detektoru CoulArray s využitím metody FIA (Flow Injection Analysis) založené na nástřiku extraktu z ovoce do nosného proudu mobilní fáze. Celková antioxidační aktivita byla zaznamenána jako průměrný celkový náboj v µC (mikrocoulomb), který uvolnily antioxidační elektroaktivní látky vyextrahované z ovoce. Odrůda Christiana vykázala nejvyšší antioxidační aktivitu (s hodnotou 294 µC) následována odrůdami Debora (272 µC), Aranka (266 µC) a Korvik (257 µC). S nejnižší antioxidační aktivitou, tedy i nejnižším obsahem elektroaktivních antioxidačních látek, byly hodnoceny genotypy třešní v pořadí HL 16732 (s hodnotou 51 µC), Tamara (54 µC), HL 16700 (56 µC). U 26 genotypů byla naměřena hodnota antioxidačních látek v rozmezí 100–200 µC. Naměřené hodnoty celkových antioxidačních aktivit byly vyšší u genotypů, které mají tmavě červenou barvu plodů.*
Text
Ing. Radek Vávra Ph.D.,1)
Ing. Pavol Suran,1)
RNDr. Aneta Bílková,1),3)
doc. Ing. Aleš Horna CSc.,2)
Bc. Radka Dvořáková,2)
Bc. Eliška Eichlerová,2)
1)Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s. r. o.,
2)RADANAL s. r. o.,
3)Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Foto P. Suran
Celý článek najdete v časopise Zahradnictví č. 12/2018.