10.06.2021 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Historie a budoucnost šlechtění ovoce v USA

Ovocnářství se za posledních 20 let změnilo a americká šlechtitelská společnost IFG (International Fruit Genetics) oslavuje dvacet let své existence a zároveň pokroky, které přinesla do světa šlechtění ovoce.

Během posledních 20 let došlo k trvalému nárůstu růstu patentovaných odrůd a společnost IFG slaví úspěchy nejen díky svým šlechtitelským programům, ale také proto, že klade velký důraz na přijetí nových odrůd spotřebitelem. S každým dalším krokem si IFG nadále zajišťuje své místo v zemědělském prostoru a je ráda, že může být zdrojem vize a pokroku v tomto odvětví.

Jak se změnilo šlechtění ovoce

„Vezmeme-li například hrozen stolní odrůdy révy vinné a zamyslíme se nad tím, co hledají spotřebitelé, budeme vědět, jakým směrem se má šlechtění ubírat,“ říká šlechtitel Dr. Chris Owens. Dříve byla podle něj na trhu k dispozici jen malá rozmanitost v barvě hroznů a réva byla primárně šlechtěna na lepší vzhled a dobrou skladovatelnost. Spotřebitelská poptávka se ale mění a jsou požadovány sofistikovanější chutě i textury, a tak prochází i šlechtitelské odvětví změnami. Za posledních 20 let došlo k několika významným technologickým vylepšením, které šlechtitelům rostlin umožňují rychlejší vývoj nových odrůd ovoce.„Nejenže chceme pěstovat ovoce, které chutná co nejlépe a je výživné, ale musíme řešit i další výzvy, jako je změna klimatu,“ uvedl Dr. Owens. Jak se planeta otepluje a populace roste, mohlo by to potenciálně vést k nedostatku potravin. Šlechtitelé proto musejí pracovat na rostlinách, které vydrží větší zátěž životního prostředí a měnící se klima, zejména teplotní extrémy, delší období sucha a neočekávané srážky. V neposlední řadě je důležitá i lepší odolnost plodin vůči chorobám, aby se snížilo používání pesticidů.

Budoucnost šlechtění ovoce

Posledních 20 let přineslo neuvěřitelný pokrok a velké změny ve šlechtění stolních hroznů a třešní. Společnost IFG zaznamenala velký úspěch v různých oblastech, ale nejvýznamnějším bylo vytvoření odrůdy révy, jejíž hrozen je rozeznatelný podle názvu a barvy (Cotton Candy ™) a je vyhledáván spotřebiteli. IFG se také zasazuje o zájmy spotřebitelů, neboť se očekává, že tento průmyslový trend poroste, protože hrozny a jiné zemědělské produkty se více spoléhají na soukromé financování. Pokračovat budou i další současné trendy a šlechtitelé ovoce budou klást větší důraz na požadavky spotřebitele a zlepšení přizpůsobení se podmínkám prostředí. Zahradnický průmysl by měl v budoucnu očekávat další změny s mnoha technologickými pokroky, jako je zvýšené využívání mechanizace a robotiky. Měli bychom také očekávat, že pro tato nastavení budou vhodné nové odrůdy, například třešně bez stopek, což by usnadnilo mechanizovanou sklizeň.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down