Žijeme ve 21. století a máme přístup k mnoha technologickým úspěchům a výdobytkům, kterých se podařilo lidem v předchozích letech díky výzkumu a vývoji dosáhnout. Ostrakizace racionálního využívání civilizačních úspěchů, ke kterým bezesporu patří též minerální hnojiva a syntetické přípravky na ochranu rostlin, je zbytečně kontroverzní a nerozumná.
V posledních zhruba třech až čtyřech letech došlo k ukončení povolení použití některých důležitých fungicidů, jejichž zásoby již nelze spotřebovat. Jedná se o tyto účinné látky: propineb, thiram a mancozeb. Bohužel se ve všech případech jedná o látky s kontaktním a vícebodovým (multi-site) mechanismem působení. Představovaly tak velmi důležité partnery do systémů ochrany ovocných plodin, neboť nejsou ohroženy vznikem rezistence, a proto představují důležité prvky antirezistentních strategií. Pokud se k tomu ještě přidají okolnosti, jakých jsme byli svědky v letech 2020 a 2021, kdy z důvodů problémů ve výrobě a omezení dopravy v důsledku pandemie covid-19 došlo u dalších kontaktních látek dithianon a captan k nedostupnosti na trhu, dostávají se pěstitelé do velmi svízelné situace. Z důvodu restrikce úč. l. mancozeb, která měla široké portfolio registrovaných indikací, podala OUČR v předchozím roce podnět na minoritní rozšíření registrací pro úč. l. captan (drobné ovoce, peckoviny) jako náhradu za mancozeb. Schvalovací proces do termínu vydání článku však ještě nebyl ukončen. Je třeba upozornit, že také skončila platnost registrace úč. látky myclobutanil, jejíž zásoby je třeba v letošní sezóně spotřebovat. Termín ukončení uvádění na trh vypršel 16. 1. 2022 a nejzazší termín použití je 16. 1. 2023. V letošním roce také pravděpodobně dojde k ukončení registrace úč. l. cyprodinil. A co budeme mít ve fungicidech nového? Po delší době se pro letošní sezónu můžeme těšit na jednu zcela novou účinnou látku ze skupiny azolů, a sice fungicid mefentrifluconazole v přípravku Belanty.
Text a foto Ing. Jana Kloutvorová, Svaz pro integrované systémy pěstování ovoce
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 3/2022 s tématem měsíce Ovocnářství.