Ve Francii by se letos mělo vyrobit 58,5 milionu hektolitrů vína, což by o víc než pětinu překročilo loňský výsledek. Oznámila to vinařská organizace Onivins, která tak zvýšila svůj červencový odhad o dva miliony hektolitrů.
Pokud se předpověď splní, bude to znamenat zvýšení výroby o víc než dvě procenta proti průměru za posledních pět let. Loni byl zaznamenán prudký pokles, protože vinice nejprve poškodil mráz a později tropická vedra.
Z očekávané výroby připadá skoro 25,7 milionu hektolitrů na vína značková, 23,4 milionu na místní a stolní a 9,4 milionu na vína pro výrobu koňaku a armaňaku.
Předpokládaná zvýšená úroda dělá vinařům další vrásky na čele, protože bude znamenat další problémy s odbytem, kterým francouzská vína v posledních letech čelí.
Podle sdružení Nezávislí vinaři klesl za letošní první pololetí vývoz francouzských vín proti stejnému období loni o 4,2 procenta co do objemu a o 8,4 procenta co do hodnoty. Tato organizace označila letošní rok za rok všech rizik.
Právě dnes oficiálně začala sklizeň vína v oblasti Beaujolais, kde očekávají "normální" úroveň. V této oblasti se
vyrábí asi 1,3 milionu hektolitrů. I zde se už podnikají opatření, která mají zabránit nadprodukci, například se některé hrozny nenechávají dozrát.
V oblasti Bordeaux, kde sklizeň hroznů pro červené začíná kolem 20. září, čekají letos výrobu sedmi milionů hektolitrů, zatímco průměr za posledních deset let byl 6,3 milionu. Kvůli potížím s odbytem zde má finanční problémy každý pátý vinař.