Už jste někdy navštívily Chřiby? Je to velmi zajímavá oblast Středomoravských Karpat, která se táhne téměř středem Moravy a odděluje severně položené roviny Hané od jižních rovin Slovácka. Východní úpatí Chřibů je poseto malými vinicemi a daří se zde také ovoci a zelenině. Příznivé klimatické podmínky dávají této oblasti ráz úrodné krajiny.
A právě na pěstování zeleniny jsme se přijeli podívat do Zahradnictví „Lučního Údolí“ Velehrad, kde hospodaří pan Weidenthaler s rodinou již šest let, jeden z mála ekologických zelinářů v Čechách.
Zelinář se věnuje ekologickému pěstování téměř 11 let. Začínal v Machové u Zlína, kde své zelinářství pojmenoval „Luční Údolí“ jako volný překlad svého jména Weidenthaler a poté, v roce 1998, se přesunul do krásného údolí u Velehradu. Zde obhospodařuje dva hektary polí, dva velké fóliovníky, necelé čtyři hektary luk a malý ovocný sad. Zpočátku se rodina potýkala s tvrdými podmínkami, když dvě sezóny trávila v Zahradnictví „Lučního Údolí“ Velehrad a jako základnu měla jen malou unimobuňku. Dnes mají Weidenthalerovi v pronájmu hájenku, která vévodí zelinářovu údolí. Úplné dořešení svého sezónního zázemí ještě komplikuje zmíněná hájenka, jež je bývalým církevním majetkem a vzhledem k nedořešeným restitucím ji zelinář nemůže odkoupit. Proto zatím neinvestuje do oprav, ale i přesto budova splňuje svůj účel. Sklad zeleniny je tedy prozatím umístěn ve Velehradě, kde má rodina Weidenthalerova své trvalé bydliště.
Poloha pozemků, jež jsou chráněny okolními kopci, a kvalita půdy je podpořena kultivací a zeleným hnojením, každý rok vždy na půlce pozemku. Osivo, pokud je k dostání, zelinář nakupuje v bio kvalitě a sazenice si sám pěstuje ve vytápěných fóliovnících. Některé druhy zeleniny přikrývá netkanou textilií, která jednak pomáhá udržovat teplo a vlhko, ale také zabraňuje přístupu škůdců. Pěstování se neobejde rovněž bez kvalitního zavlažování na poli i ve fóliovnících.
Pěstovaný sortiment
Pole je osázeno a oseto nepřeberným množstvím druhů zeleniny: „Mrkev sejeme celý rok a prodáváme ji mladou i s natí. Teď na jaře je aktuální tuřínek, zelená jarní cibulka a česnek (především kvůli čerstvé nati), ředkvičky, kedlubny, pažitka, petrželka a kopr. Čtyři druhy salátů – klasický, ledový a oblíbený „Lolo“ červený a zelený. Nabízíme také několik druhů bazalky na sadbu. Později na poli vévodí netradiční barevné ředkve a tuříny, čekanka, fenykl, růžičková kapusta, kadeřávek, dýně ´Hokaido´, ale i tradiční druhy zeleniny jako zelí, cuketa, kapusta, rajčata, papriky, čínské zelí, celer, či pór,“ popisuje zelinář a dodává: „Ale například brokolici a květáku se tady nedaří, je malý a navíc si na něm rádi pochutnávají škůdci. Zeleninu na uskladnění jsme do loňské sezóny nepěstovali, i když některé druhy zeleniny vydrží i přes zimu, například zmíněné ředkve a tuříny, mrkvička nebo dýně ´Hokaido´. Naše prodejní aktivita končila o Vánocích. Od letošního roku, kdy se budeme snažit zásobit naše odběratele celoročně musíme napěstovat i do skladu.“
Výpěstky nacházejí uplatnění v regionu
K zelenině ze Zahradnictví „Lučního Údolí“ Velehrad se dostanou především obyvatelé regionu, kteří navštěvují tržnici Pod kaštany ve Zlíně nebo si mohou zajet přímo k zelináři. Brňáci ji mohou koupit v bioprodejnách na Orlí a Lidické ulici a Pražáci v Albiocentru. Bohužel, ekologičtí zelináři jsou v naší republice ohroženým druhem, a tak se ostatní k biozelenině nedostanou snadno. Pan Weidenthaler patří v Čechách k nejvýznamnějším a největším zelinářům. Rád by zásobil více prodejen nebo řetězců, ale ze strany obchodníků není tak velký zájem a pokud ano, je problém s obchodními podmínkami a nebo prodejny nejsou schopny překonat počáteční nesnáze. S nízkým počtem ekozelinářů chybí i dostatečná konkurence. Poptávka ze strany spotřebitelů je poměrně vysoká, avšak stále hraje roli cena za kvalitu BIO.
Ekologické pěstování zeleniny – žádný velký byznys
V současné době zelinář trvale zaměstnává jednoho šikovného zahradníka a v sezóně několik brigádníků a pomocníků. Další, velmi náročná, je funkce prodavače na tržišti, kterou zastává zkušený prodavač. Práce na poli, jak jsme se přesvědčili, obnáší z velké části ruční obdělávání a kultivaci. A to je základním principem ekologického hospodaření, kdy zelinář nepoužívá žádná chemická hnojiva, postřiky proti plevelům, škůdcům a chorobám. Na druhou stranu je odměněn přítomností mnoha druhů živočichů, kteří se v okolí i na poli usídlili, a především zdravou úrodou. Na každý pád, při takovém pracném systému hospodaření, musí pěstitel sám nabývat přesvědčení, že jeho práce má smysl a přispívá ke zdraví přírody i lidí. A to pan Weidenthaler viditelně přesvědčen je. Tomu odpovídá i životní styl jeho rodiny a potažmo i stravovací návyky, které jsme sledovali při naší návštěvě, když si zelinář dával snídani – vločkovou kaši se zeleninou a semínky.
„Ekologické pěstování zeleniny není žádný velký byznys, ale na slušný život to rozhodně stačí. Sortiment stále upravujeme a rozšiřujeme a abychom měli stejně jako dříve, musíme pracovat stále více.“ dodával zelinář na závěr a vedl nás do sadu za hájenkou. Tady zasadil ovocné stromy a za pár let bude sklízet sladkou úrodu jablek, hrušek, meruněk, švestek a dalšího ovoce. „A mezi stromy plánujeme pěstování jahod. Už nebudeme jen zelináři, ale i ovocnáři,“ zakončil s úsměvem a optimismem pan Weidenthaler.
Přejeme Zahradnictví „Lučním Údolí“ Velehrad, aby přes všechnu tu dřinu sklízelo mnoho zdravých plodů své práce a mělo své stálé zákazníky, kteří dovedou ocenit výhody a přednosti biozeleniny a bioovoce.