07.06.2019 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ekologická forma ochrany peckovin proti moniliniové spále květů

V laboratorních podmínkách byla testována účinnost přípravků pro ekologickou produkci meruněk v ochraně proti moniliniové spále květů způsobená patogenem Monilinia laxa. Přípravky a jejich kombinace byly aplikovány na odrůdy meruněk Harogem a Veharda. Testovány byly přípravky Flowbrix, Sulfurus, Myco-Sin, Lime sulphur, VitiSan, Boni Protect a jako kontrola byl použit referenční chemický přípravek Sporgon 50 WP. Podle Towsend–Heubergerova vzorce bylo vyhodnoceno celkové poškození květů. Účinnost přípravků proti kontrole byla stanovena metodou dle Abbotta.

Nejlepších výsledků dosáhly varianty Myco-Sin + Sulfurus, Flowbrix + Sulfurus a Myco-Sin, kterých účinnost byla vyšší než konvenčního přípravku Sporgon 50 WP. Současně byla hodnocena rezistence odrůd meruněk, višní a slivoní k moniliniové spále květů. Testováno bylo 14 odrůd meruněk, 14 odrůd višní a 21 odrůd slivoní. Aplikace inokula připraveného z mumifikovaných plůdků proběhla na otevřené květy v řízených podmínkách ve skleníku. Jako kontrola sloužily květy postříkané čistou vodou. Byl vyhodnocen stupeň infekce květů u každé odrůdy podle stupnice 0–4 a vyhodnoceny infekce podle Towsend– Heubergerova vzorce. Jako nejodolnější odrůdy byly hodnoceny odrůdy meruněk Darina, Skaha, odrůdy višní Újfehértói Fürtös, Bare a odrůdy slivoní Domácí velkoplodá, Anna Spät, Stanley, Haganta a Valor.*

Text a foto

Ing. Pavol Suran,

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s. r. o.

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 6/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.