27.10.2022 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dodavatel loupaných brambor z Třebíčska: Nejisté jsou ceny energií i zeleniny

Pro sociální podnik Český produkt z Vícenic u Náměště nad Oslavou, který dodává loupanou zeleninu do škol a nemocnic, je nyní podnikání těžší kvůli drahé elektřině a pohonným hmotám. Navíc se nedá odhadnout, jak se budou dál vyvíjet ceny zeleniny, řekl jednatel společnosti Radek Juřena. Byl mezi třemi výrobci, kteří dnes v Jihlavě převzali certifikát Vysočina regionální produkt. Podnik dodává loupané brambory, ale i mrkev, celer, cibuli a jinou vakuově balenou zeleninu do kuchyní ve školách, nemocnicích, domovech důchodců a do restaurací. Čištění zeleniny zaměstnává osm lidí se zdravotním omezením.

V minulých dvou letech se dodavatel očištěné zeleniny musel vyrovnávat s tím, že byly kvůli protiepidemickým opatřením zavírané školní i jiné jídelny. Teď se potýká s růstem výrobních nákladů. Zastropování cen energií vládou podle jednatele řeší situaci jen částečně. Prodražuje se také rozvoz zboží kvůli ceně nafty.

"Celkově ta situace teď moc dobrá není. My jsme jen jeden článek řetězce," řekl Radek Juřena. Nikdo podle něj například nedokáže říci, jak se do cen brambor promítnou vyšší náklady na energie kvůli temperování a větrání skladů. Podniku pomáhá to, že má dlouholeté obchodní vazby a odběratele, kteří ocení kvalitu zeleniny. "Snažíme se dělat skoro všechno bez chemie a snažíme se hlavně podporovat české zemědělce a brát jejich zboží," řekl.

Když podnikatelé začínali ve druhé polovině 90. let s loupáním brambor, pohybovaly se dodávky okolo 100 kilogramů denně. Teď firma očistí za den i 3000 kilogramů brambor a jiné zeleniny. Radek Juřena navázal na podnikání svého tchána Josefa Kříže. "Začali jsme to dělat ve větším, založili jsme sociální podnik," uvedl.

Brambory, jichž se zpracovává nejvíc, se po umytí nejdřív zbavují slupky strojem. Pracovníci pak hlízy ručně dočišťují. Ručně se v dílně čistí mrkev, celer, petržel, cibule, česnek a v tomto období i červená řepa. Veškeré slupky z brambor a zeleniny firma dodává na krmení zvířat místní zemědělské farmě.

U brambor je podle jednatele důležitý výběr odrůdy, aby brambory byly dobré i několik hodin po uvaření. "Těch odrůd, které to splňují, je málo," řekl. Na jejich pěstování v příštím roce se už teď podnik domlouvá se zemědělci.

Certifikát Vysočina regionální produkt je udělovaný od roku 2007. Nyní ho má 53 výrobců s více než stovkou různých produktů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down