15.01.2020 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do Hradce za ovocnáři

Leden je tradičním termínem konání oborových setkání a nebyl výjimkou ani letos. Již po 63. se sešli ovocnáři na Ovocnářských dnech. A kdo zamířil do hotelu Aldis v Hradci Králové, nepochybil. Sešlo se zde více než 300 účastníků a prezentovalo se na 45 firem. Hlavními tématy byla eliminace dopadu sucha a hodnocení situace na trhu s ovocem. Pořádání této akce se již klasicky ujal Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s. r. o. (VŠÚO) a Ovocnářská Unie České republiky (OU ČR).

Současnou situaci v ovocnářství zhodnotil jako každý rok předseda OU ČR Ing. Martin Ludvík. Ovocnářská unie disponuje členskou základnou 603 členů a výměrou bezmála 12 tisíc hektarů, což reprezentuje 86 % tržní produkce v ČR. OU ČR se však nevěnuje pouze pěstitelům, pečuje i o dobré jméno ovocnářů v mediálních prezentacích či reprezentuje ovocnáře na domácích výstavách. V posledním roce přibylo pozitivních pořadů prezentujících ovocnáře a zemědělce, došlo však i na negativní témata, jako jsou sucho, mrazy či zvyšování cen. Dobrou prezentací ovocnářů jsou tradiční akce na Země živitelce, na výstavišti v Lysé nad Labem nebo na Floře v Olomouci, které navštíví až 350 000 návštěvníků. V roce 2019 klesla produkce na 130 000 tun, což představuje téměř 30% meziroční propad. Jednalo se především o postižení výsadeb pozdními jarními mrazy. V porovnání s průměrem sklizní posledních pěti let byla sklizeň v roce 2019 o pětinu nižší, a to ve všech ovocných druzích kromě meruněk, malin a ostružin. K nárůstu sklizně došlo u švestek, a to z důvodu přibývání ploch. Objevil se totiž nový domácí zpracovatel, který je zárukou zpracování domácí produkce. K dramatickému snížení dochází u rybízu – většina producentů právě z důvodu chybějícího zpracování končí. Po angreštu a broskvích (kdy dosahujeme výše zhruba 5 % z produkce před 30 lety) tedy končí i rybíz.

Text a foto

Helena Piková

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 2/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down