Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o. pořádal ve dnech 29.–30. 6. 2016 mezinárodní seminář s názvem Czech Sweet Cherry Day 2016 zaměřený na problematiku šlechtění a pěstování třešní. Program dvoudenního semináře se skládal ze dvou bloků přednášek a degustace odrůd třešní vyšlechtěných zejména ve VŠÚO Holovousy.
Součástí akce byly také prohlídky šlechtitelských výsadeb, společenský večer a návštěva komerční výsadby třešní firmy Fytos fruit ve Vlkově nad Lesy. O tom, že se organizačnímu týmu Czech Sweet Cherry Day 2016 podařilo připravit opravdu zajímavý seminář, svědčí hojná účast odborníků z různých zemí světa. V prostorách VŠÚO Holovousy se sešlo celkem 42 účastníků nejen z ČR a Slovenska, ale také z Polska, Německa, Chorvatska, Maďarska, Norska, Belgie a Chile. V rámci prvního bloku přednášek bylo možné shlédnout prezentaci Dr. Gézy Bujdosó z maďarské Ovocnářské výzkumné instituce v Budapešti s názvem „Přehled o produkci třešní, používaných podnožích a odrůdách pěstovaných v Evropě“.
Text a foto Ing. Radek Vávra Ph.D., Ing. Veronika Kadlecová Ph.D., RNDr. Aneta Bílková, Ing. Martin Jonáš,VŠÚO Holovousy, s. r. o.
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 10/2016