08.02.2007 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čili, chili, nebo chile papričky?

Rok 2006 byl americkým Národním zahradnickým výborem (NGB) zvolen za rok čili papriček. K tomu rozhodnutí je nepřivedla pouze celosvětově veliká obliba pálivé lahůdky, ale také snaha o vyjasnění sporu ohledně správného názvu. V Anglii se pro pálivé papričky používá název chilli, na americkém kontinentu je tradiční název chili, nicméně většina katalogů uvádí jako správný název chile. I v Čechách existuje dvojí názvosloví. Chili jako převzatý název a čili coby počeštělá varianta.

Žádná další jiná zelenina či ovoce nemá takový věhlas jako čili papričky (kayenský pepř znám jako Capsicum frutescens). Ať se o nich zmíníte kdekoli na světě, všichni je budou znát. Jsou jim věnovány festivaly a píší o nich specializované „čili“ časopisy. Jejich použití sahá od nakládání, sušení až po plnění různým masem a zeleninou.
Papričky, stejně jako všechny ostatní papriky, pocházejí z Mexika. Do Evropy se dostaly až díky Kryštofovi Kolumbovi. Archeologické vykopávky ale potvrdili její používání již v sedmém století před Kristem původními obyvateli Mexika.
V současné době existují dva druhy klasifikace čili papriček – podle tvaru a pálivosti. Farmakolog Wilbur Scoville vymyslel v roce 1912 test k měření pálivosti (zavedl jednotku SHU – Scoville heat units), který se používá dodnes. Zjišťování hodnoty SHU je založeno na organoleptickém testu na bázi ředění pálivosti k nejmenšímu množství zaznamenatelnému jazykem. Sladká paprika tak získala 0 jednotek SHU, zatímco např. japonské čili získalo 20 tisíc SHU a jedna z nejpálivějších papriček habanero má pálivost více jak 300 tisíc SHU. Jinými slovy je třeba roztok z této papričky 300tisíckrát zředit, aby nebyla pálivost detekována jazykem. Tato pálivost je způsobena přítomností alkaloidu kapsaicin (kapsicin, capsaicin), který je v ohromných dávkách toxický a pálí již v minimálním množství. Při styku se sliznicí vyvolává pocit pálení spojený s bolestí. Efektu se využívá například při výrobě obranných pepřových sprejů. K pozitivním účinkům se řadí podpora sekrece žaludečních šťáv, podpora krevní cirkulace a zvyšování rychlosti metabolismu.
Kapsaicin se hromadí výhradně na vnitřní straně paprikového lusku. Všeobecně panuje názor, že pálivá jsou také semena papriček, ale to je omyl. Ta žádný kapsaicin neobsahují. Nachází se však ve stopkách, kterými jsou uvnitř lusku uchycena, a protože se oddělují i s nimi, vyvolávají na jazyku pálivý pocit. Navzdory své ostrosti nejsou čili papričky plné kapsaicinu, jak by se mohlo zdát. Tato látka podle odborných analýz ve skutečnosti tvoří pouhou desetinu procenta hmotnosti lusku. Čeští vědci objevili, že ve větších dávkách, podávaných do kůže před operací, eliminuje kapsaicin pooperační bolesti. Známé jsou rovněž kapsaicinové náplasti běžně prodávané v lékárně, které tlumí například bolesti zad či jiných míst.
Většina čili papriček má před dozráním zelenou barvu, ta se podle odrůdy mění následně do žluté, oranžové, červené nebo temně hnědé. K přímé konzumaci se doporučují plně vyzrálé papričky, které jsou pevné a lesklé. Naměřené hodnoty SHU se mohou lišit v závislosti na odrůdě, podnebí či půdě. Čistý kapsaicin má 15 mil. SHU.
Nejznámějšími typy papriček jsou: Asian, Thai (8 – 60 000 SHU), Cayenne (5 – 60 000 SHU), Habanero (100 – 350 000 SHU), Hot (5 – 8 000 SHU), Hungarian Wax, Banana (1 – 5 000 SHU), Jalapeño (3 – 8 000 SHU). Poblano nazývané po usušení Ancho (1 – 2 000 SHU) a Serrano (5 – 23 000 SHU). V České republice musíme při pěstování počítat s tím, že papričky nedosáhnou takové pálivosti jako v oblastech s teplejším klimatem. Dají se dobře pěstovat ve skleníku i jako trvalky. Zálivka se doporučuje spíše mírná, jen v období velkého sucha. Přílišná zálivka způsobuje nežádoucí hořkou chuť.
Čili papričky jsou velmi oblíbené na zpracování k výrobě omáček, marinád a sušení. V Číně se vyrábějí směsi obsahující převážně jen pálivou papriku s malými chuťovými úpravami. V Evropě a USA se vyrábějí jemnější omáčky díky přídavku rajčatového protlaku, cibule, cukru a octa.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Já si pěstuji vlastní chilli papričky. S manželem máme rádi ostrá jídla, takže máme velkou spotřebu papriček 🙂 . Jsou to nenáročné rostliny, takže i když nejsem žádný velký pěstitel, tak se mi bez problému daří papričky vypěstovat. Fascinovalo mě, když jsem v jednom článku na https://leakshare.org/ zjistila, že prý chtějí zkusit vypěstovat chilli papričky ve vesmíru. Na to jsem opravdu zvědavá. Jestli se jim to podaří, tak to bude velký průlom 🙂 .

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down