V poslední době se stále více setkáváme s tzv. dekorativními odrůdami stolních rév, uchvacující svým habitem (většinou texturou či podzimním zbarvením listů), navíc s dobrou kvalitou plodů. Mezi tyto odrůdy lze směle zařadit i ´Chrupku petrželolistou´.
Chrupky obecně patří mezi nejstarší a v Evropě nejpěstovanější stolní odrůdy vůbec. Pochází pravděpodobně z Malé Asie či Egypta. Staří Římané je odtud importovali do Evropy (minimálně ´Chrupku bílou´), odkud se pak dále šířily po celém světě. Není proto divu, že se dochovalo i u nás hned několik takových odrůd, jako např. ´Chrupka bílá´, ´Chrupka červená´, ´Chrupka Jalabertova´ či ´Chrupka muškátová´. Chrupky mají i velké množství pododrůd a variací, např. již zmiňovaná ´Chrupka bílá´:
´Chrupka Jalabertova´ (selekce ´Chrupky bílé´, má méně vykrajovaný list a dozrává později),
´Chrupka Courtillerova´ (jde o varietu, má větší elipsovité bobule, dozrává o deset dní později),
´Chrupka královská´ (Chasselas Blanc Royal),
´Chrupka muškátová´ (Shasla muskatnaja) a třeba právě ´Chrupka petrželolistá´ (Chasselas Ciotat). Mezi nejznámější variety či selekce vzešlé z ´Chrupky červené´ patří: ´Chrupka Violetova´ (má tmavofialové bobule, je sladkokyselé chuti, dozrává před ´Chrupkou bílou´), ´Chrupka růžová´ (Chasselas Rosé Royal), ´Chasselas Tokay Angevine´ (varieta z ´Chrupky růžové´), ´Chasselas Tramontaner´, ´Chasselas de Negrepont´, aj. Samotná ´Chrupka červená´ je také nejspíše jen barevnou mutací z ´Chrupky bílé´.
Více informací o ´Chrupce petrželolisté´ se dozvíte v čištěné podobě časopisu Zahradnictví č. 1/2010.