V rámci odborné expedice pořádané Zelinářskou unií Čech a Moravy navštívili zelináři z České republiky své kolegy v Mexiku. První část odborného programu byla zajišťována obchodním zástupcem firmy BEJO Mexiko Marcosem Rodriguezem, který má na starosti střed a jihovýchod země.
Farma pana Serchia se nachází v nadmořské výšce asi 2200 m v oblasti Puebla, která je největším dodavatelem zeleniny pro jižní Mexiko. Díky sopečnému prachu je v této lokalitě velice úrodná půda. Roční srážkový úhrn v oblasti činí 900 až 1000 mm, prší hlavně v období od července do září.
Farma se 150 zaměstnanci se zabývá pěstováním zeleniny zhruba na 200 ha a jejím posklizňovým zpracováním. Pěstují brokolici, řapíkatý celer, květák, hlávkové zelí bílé i červené, čínské a pekingské zelí, cibuli, petržel, různé druhy salátů, čekanku a koriandr, zkouší pěstovat i semena rostliny Chia (šalvěj hispánská).
Většina odbytované produkce je vyprodukována na farmě, část zboží dováží od pěstitelů z jiných regionů. Produkce z farmy putuje do národního obchodního řetězce Walmart a do čínských restaurací v USA. Farmář každý den přiváží z obchodního řetězce pět kamionů umytých skládacích plastových beden.
V době návštěvy byla v provozu posklizňová linka na brokolici a řapíkatý celer. Brokolice je sklízena s delším košťálem pro delší životnost (pro čínské restaurace se odřezává). Napřed se opláchne v cooleru studenou vodou s roztokem kyseliny citronové – slouží jako dezinfekce a konzervant, poté je osušena proudem studeného vzduchu a balena do krabic z povoskovaného kartonu nebo do skládacích plastových beden a skladuje se při teplotě 4 až 5 °C. Řapíkatý celer se před vložením do cooleru namáčí v nerezových vanách s vodou, což prodlužuje jeho trvanlivost.*
Text a foto
Ing. Radovan Tůma,
Zelinářská unie Čech a Moravy
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 7/2016.