Žně jsou v plném proudu. O dva týdny dříve než je obvyklé se již od minulého týdne sklízí obilí i řepka. Díky suchému a horkému počasí je zrno dostatečně suché k uskladnění. Tento ráz počasí ale moc nesvědčí zelenině, která by potřebovala více vláhy a mírnější teploty. I v těchto extrémních podmínkách je třeba sklízet a pečovat o rostliny a úrodu zeleniny. Proto se na polích pracuje již od svítání, přes poledne se odpočívá a do práce se lidé vracejí až v podvečer...
Ve sklenících: salátové okurky, papriky, ale k doplnění sortimentu také, jahody, borůvky i maliny. Očekáváme první sklizeň lilků. K dostání jsou česká a moravská rajčátka nejrůznějších druhů, tvarů a chutí. Velmi často jsou rajčata nabízena jako plody na celé větvičce (vianu) a které jsou obchodníky většinou chybně označována jako "keříková". Chyba je v tom, že keříkové rajče je druh, který má nižší vzrůst a nevyštípává se, nechá se růst do tvaru keře, plody se sklízí kombajnem a jsou určeny na průmyslové zpracování - do kečupů, pyré, šťáv. Oproti tomu rajčata která jsou nabízena v obchodní síti k přímému konzumu jsou rajčata "tyčková", kdy se nechává růst jeden, častěji ale dva výhony a ty postupně odrůstají a plodí. Jejich plody se sklízí buď jako jenotlivá rajčátka, nebo na celém vianu (větvičce) a neotrhávají se.
Sklizeň: po celou sezonu se průběžně sklízejí ředkvičky, lahůdková cibulka a všechny druhy salátů (římský, hlávkový, ledový, dubáček, barevné lollo biondo, lollo roso, Crispy, Teredita…), také naťové druhy - kudrnka, pažitka, hladkolistá petrželka, kopr, koriandr a další bylinky. Skliízí se všechny druhy české zeleniny které u nás rostou. Cibule se již prodává jako "řezaná" s tenkou žlutou slupkou, místy nedovyvinutou a ořezanou natí. tuzemské brambory, z letošní sklizně ještě mohou být označované jako "rané". Během měsíce předpokládáme první sklizně zelí na průmyslové zpracování - k výrobě kysaného zelí.
Ve skladech: kysané zelí od našich regionálních výrobců je stále k dostání a spolu s ním i zpracovaná zelenina - čalamády, nakládané okurky, kečupy, různé šťávy a další dobroty z minulé sklizně.
Zdroj: ZU ČR