Budoucnost potravinové bezpečnosti v EU

Pohled akademické sféry na konferenci věnované potravinové bezpečnosti v Bruselu prezentoval proděkan pro mezinárodní vztahy PEF ČZU doc. Ing. Karel Tomšík, Ph.D. Tématem konference, které spojovalo všechny příspěvky, bylo zajištění dostupných a zdravých potravin v současné geopolitické situaci a v kontextu náročných vizí Zelené dohody pro Evropu.

Opakovaně zaznělo, že k dosažení cílů Green dealu je třeba hledat přiměřené způsoby, které neohrozí potravinovou dostupnost, revidovat přístup ke GMO a podporovat přenos poznatků výzkumu do praxe.

Na konferenci v sále Stálého zastoupení ČR při EU, vystoupili zástupci FAO, Generálního ředitelství pro oblast zemědělství, Ministerstva zemědělství ČR, dále několik europoslanců (členů zemědělského výboru), člen kabinetu místopředsedy EK Timmermanse, a zástupci z akademické a výzkumné sféry. Sympatické bylo, že hned několik řečníků bylo absolventy ČZU.

Zástupci ČZU během pobytu v Bruselu jednali též se zástupci Generálního ředitelství pro výzkum, CZELO, členy Stálého zastoupení, kteří se věnují zemědělství, a také s představiteli evropského sdružení na podporu farmářů a zemědělských družstev. Tématem byly mj. stáže a vzdělávací kurzy pro studenty ČZU.*

Zdroj: PEF ČZU

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down