Mezi konzumenty vín v České republice stále více stoupá obliba českých a moravských bílých vín. Oblíbená jsou především vína s výraznější vůní, svěží kyselinou, nižším nebo středním obsahem alkoholu. Oblíbená jsou vína suchá nebo polosuchá. Pro výrobu tohoto typu bílých vín je důležitá optimalizace kvality hroznů ve vinici.
Pro produkci kvalitních hroznů je důležité mikroklima ve vinici. Lze je popsat jako klima uvnitř listové stěny. Na mikroklima vinice má vliv orientace viničních řad ke světovým stranám, spon výsadby, ošetřování půdy a zelené práce. Závisí také na architektuře listové stěny. Teplota a sluneční záření v zóně hroznů ovlivňuje tvorbu kvalitativních parametrů, především kyseliny jablečné a sekundárních metabolitů v hroznech. Také proudění větru uvnitř listové stěny působí na teplotu hroznů. Mikroklima usměrňuje i ovlhčení hroznů a listů, a tím možný rozvoj houbových chorob.
Text a foto doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.,
Mendelova univerzita v Brně,
ZF v Lednici
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 7/2014