Zelinářské plochy, stejně tak jako odbyt zeleniny, stále stoupají. Nárůst spotřeby v této oblasti zemědělství pozitivně ovlivnilo poradenství a výzkum. Na rozdíl od konvenčního pěstování, biologická produkce zeleniny zahrnuje jen velmi malý podíl.
Průzkum poukazuje na základní problém, kterým je ochrana rostlin. Pilířem biologického přístupu jsou preventivní opatření. Přímá ochrana a její metody jsou velmi omezené, což představuje komplikace pro pěstitele. Podstatné ztráty na výnosech představují škůdci můra zelná, dřepčíci, mandelinka bramborová, mšice, květilka a bělásci, z chorob převažují plísně (salátová, okurková a bramborová). Problémy jsou i u zdravotního stavu osiva. Výměna informací není dostatečná a pokulhává i celoplošné poradenství pro bioproducenty.
Nadějnou základnou pro rozvoj biozelinářství by mohlo být nově založené Forum Biogemüse Österreich.