Drobné bobulovité ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, jako jsou například antokyany. Tyto látky chrání buňky před poškozením volnými radikály. Pro účely stanovení jejich antioxidační aktivity byly vybrány metody Trolox Equivalent Antioxidant Capacity (TEAC) a průtoková injekční analýza (FIA) ve spojení s multikanálovým elektrochemickým detektorem CoulArray (FIA/ECD). Tyto metody jsou vhodné pro hodnocení celkového obsahu bioaktivních látek s antioxidačními vlastnostmi.
Nicméně u černého rybízu není možné použít standardní techniku UV-VIS vzhledem k tomu, že antokyany výrazně ruší spektrofotometrické stanovení. Proto musela být použita s tímto ovocem detekce spektrofotometrickým detektorem s diodovým polem (Diode-Array Detector, DAD). Odrůda černého rybízu s nejvyšší antioxidační aktivitou byla Ometa (BIO) s 2383,7 µC/g, odrůda červeného rybízu Jonkheer van Tets (BIO) s 1304,7 µC/g a odrůda bílého rybízu Orion (BIO) s 674,3 µC/g při stanovení metodou FIA/ECD. Nebyl pozorován významný rozdíl mezi odrůdami bílého a červeného rybízu při využití metody TEAC. Celkový obsah antokyanů v černém rybízu se pohyboval v rozmezí od 134,7 mg/100 g ovoce pro Ben Conan do 337,3 mg/100 g ovoce pro Démon.*
Text a foto
Ing. Pavlína Knapová,1
RNDr. Aneta Bílková,1,2
Ing. Radek Vávra, Ph.D.,1
Ing. Jiří Kaplan,1
Ing. Iva Novotná,1
PharmDr. Viktor Voříšek,3
doc. Ing. Aleš Horna, CSc.,3
Ing. Eliška Eichlerová,3
Bc. Radka Machová,3
1Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s. r. o.,
2Karlova univerzita v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, katedra analytické chemie,
3Radanal s. r. o.
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 12/2019.