31.05.2011 | 03:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ageratum houstonianum

Jednoletá bylina polokulovitého vzrůstu Ageratum houstonianum (syn. A. mexicamum) z čeledi Asteraceae pochází z Mexika, Guatemaly a Peru. Rostlina má sytě zelené, zubaté, srdčité až vejčité listy, které jsou přikryty bohatými chocholíky drobných i větších úborů trubkovitých, modrých, růžových i bílých kvítků. V současném sortimentu jsou vegetativně množené nestařce zastoupeny licenčně chráněnými odrůdami, které jsou soustředěné v sériích Artist (´Artist Alba´, ´Artist Basso Blue´, ´Artist Basso Purple´, ´Artist Basso Rosa´) a Ariella (´Ariella Violet´, ´Ariella Blue´, ´Ariella Light Blue´, ´Ariella White´, ´Ariella Rose´), nebo jednotlivými odrůdami (´Sigrid´, ´R116´, ´Blue Cloud´, ´Compact Blue´). Všechny tyto odrůdy se vyznačují intenzivní barvou květů i na plném slunci, raností, bohatým kvetením, kompaktním a silným růstem a odolností vůči špatnému počasí.

Nároky během pěstování
Vrcholové řízky o velikosti kolem 5 cm zakořeňují pod mlhou nebo netkanou textilií při teplotě 18 až 20 °C během tří týdnů. Poté se mladé rostliny vysazují jednotlivě do květináčů o průměru 11 až 12 cm a po třech kusech do velkých květináčů nebo závěsných nádob o průměru 25 až 27 cm. K sázení se používá vzdušný, dobře propustný, vododržný substrát s hodnotou pH 6,0 až 6,5.
Po výsadbě se udržuje asi dva týdny teplota 18 °C a jakmile rostliny zakoření snižuje se na 14 až 16 °C. V poslední třetině pěstování stačí 10 až 12 °C.
V průběhu kultury rostliny ocení dostatek světla, čerstvého vzduchu a pravidelné přihnojování. K přihnojování se používají plná hnojiva, zpočátku s vyrovnaným obsahem základních živin a v závěru pěstování s vyšším obsahem draslíku.
Zaštipování a aplikace retardantů nejsou u těchto odrůd nutné, v případě potřeby se výhony mohou jednou zaštípnout, asi za dva týdny po výsadbě do květináčů.

Text Ing. Věra Nachlingerová, VÚKOZ Průhonice, v. v. i., Foto archiv

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 2/2011.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down