01.11.2021 | 06:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podzimní etapa Flory Olomouc – Hortikomplex

Podzimní etapa výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex se každoročně stává přehlídkou nejlepších výpěstků našich zelinářů a ovocnářů. Souběžně se zahradnickou akcí probíhá festival gastronomie Olima, v rámci kterého se koná Grand Prix ovocných destilátů Flora košt Olomouc. Letošní ročník akce zaznamenal vysokou návštěvnost. Branami olomouckého výstaviště prošlo od 14. do 17. října téměř 20 000 lidí, co do návštěvnosti tak akce překonala nejenom minulý ročník, ale dokonce před kovidovou podzimní etapu výstavy v roce 2019.

V říši ovoce a zeleniny – tak zněl název hlavní expozice podzimní etapy výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex instalované v pavilónu A. Tandemové duo olomouckého ateliéru Maire Botanical v podání Ing. Marie Doleželové a Ing. Ireny Smutné vsadilo na moderní design vycházející se samotného tematického zaměření podzimní etapy výstavy. Výstavní prostor tak zaplnily třírozměrné skulptury ovoce a zeleniny. Výpěstky členů Zelinářské unie Čech a Moravy, Ovocnářské unie Moravy a Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR byly návštěvníkům výstavy prezentovány v ucelených kolekcí vyzdvihující význam ovoce a zeleniny pro člověka a zdravé způsoby jejich pěstování.

Nejlepší z nejlepších

Podzimní etapa výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex se každoročně stává výkladní skříní našeho ovocnářství a zelinářství. Členové unijních spolků a svazů zde prezentují nejlepší výpěstky uplynulé sezóny. Stalo se již tradicí, že první den konání výstavy jsou oceněny výpěstky v jednotlivých kategoriích. Letošní výsledky jsou následující:

Obor zelinářství

  • Košťálová zelenina
  1. Květák Dexter F1 (pěstitel: Ing. Jan Procházka, člen Odbytového družstva LITOZEL). Odrůda určená pro pozdně letní až podzimní sklizeň se vyznačuje zdravou, pevnou, hladkou a dobře klenutou růžicí. Bonusem jsou vzpřímené listy, které dobře kryjí sněhově bílou růžici.
  2. Brokolice Larsson F1 (pěstitel: Zemědělské družstvo Všestary)
  3. Zelí hlávkové bílé Transam F1 (pěstitel: ZP Otice, a. s.)
  • Cibulová zelenina
  1. Cibule Honeymoon (pěstitel: Michal Ryšavý). Výnosná odrůda s bílou barvou slupky s velmi vyrovnanými cibulemi kulatého tvaru. Předností je odolnost vůči vybíhání do květu. Je určena pro krátkodobé skladování.
  2. Pór Nunton F1 (pěstitel: Jihomoravská zelenina, družstvo)
  3. Cibule Red Baron (pěstitel: Jiří Marjanko, člen Odbytového družstva LITOZEL)
  • Kořenová zelenina
  1. Celer bulvový Merga (pěstitel: Předměřická a. s.). Výnosná odrůda bělomasého celeru s velkými bulvami. Vhodná na skladování i na přímý prodej s natí. Vykazuje vysokou odolnost vůči napadení septoriózou.
  2. Petržel kořenová Arat (pěstitel: VH Agroprodukt, spol. s r. o.)
  3. Mrkev Carruba (pěstitel: Družstvo BRAMKO CZ)
  • Plodová zelenina
  1. Paprika roční Pirouet F1 (pěstitel: Jihomoravská zelenina, družstvo). Velmi raná a výnosná odrůda se vyznačuje těžkými masitými plody kuželovitého tvaru světle zelené, v botanické zralosti oranžové, barvy. Šťavnaté plody jsou vynikající chuti. Vhodná pro pěstování pod krytem, tak na poli.
  2. Rajče keříčkové Gustafano (pěstitel: Jižní Morava, a. s.)
  3. Paprika roční Tongua F1 (pěstitel: MORAVOSEED CZ a. s.)
  • Ostatní zelenina
  1. Listový salát Tralex (pěstitel: ZVO s. r. o.). Salát s lehce zkadeřenými a lesklými zelenými/rubínovými listy vynikající chutě a trvanlivosti. Hmotnost růžice se pohybuje v rozmezí 160–190 g. Vegetační doba od výsevu je šest až sedm týdnů. Při výsadbě sazenic probíhá sklizeň za tři až čtyři týdny.
  2. Zelená fazolka Valentino (pěstitel: HANKA MOCHOV s. r. o., člen Odbytového družstva LITOZEL)
  3. Ledový salát Merlinas (pěstitel: ZELTR AGRO a. s.)
  • Nejlepší kolekce odrůd
  1. Michal Ryšavý – kolekce odrůd cibule
  2. ZP Otice, a. s. – kolekce odrůd zelí
  3. SEVA-FLORA s. r. o. – kolekce odrůd papriky
  • Nejlepší expozice
  1. MORAVOSEED CZ a. s.
  2. ZELTR AGRO a. s.
  3. Družstvo BRAMKO CZ

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 11/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down