09.10.2021 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MZe chce přidat do skončeného kola rozvojového programu půl miliardy Kč

Ministerstvo zemědělství chce přidat do minulého kola programu rozvoje venkova alespoň půl miliardy Kč. Dnes to uvedlo v tiskové zprávě. O peníze mohli zemědělci žádat v červnu a v červenci. Stát v něm měl původně přerozdělovat 5,2 miliardy Kč, zemědělci potravináři a lesníci v něm požádali o více než 10,5 miliardy Kč, uvedl již dříve mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.

"Do dvanáctého kola hlavního programu pro zemědělce přidáme ještě nejméně půl miliardy korun, které jsme získali z národních zdrojů. Plánujeme podpořit živočišnou výrobu. Příspěvky budou určené na výstavbu a rekonstrukce stájí, chovatelských zařízení, skladů a na pořízení technologií. Konkrétně budou moci zemědělci získat peníze například na dojírny nebo oplocení pastvin," sdělil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Záměr schválilo vedení ministerstva, nyní jej projedná Monitorovací výbor Programu rozvoje venkova, kde jsou i zástupci Evropské komise.

"Dotace směřovaly nejen na primární produkci, ale i na její zpracování. Zájemci tak mohli požádat o prostředky například na vybudování skladů pro ovoce a zeleninu, na nákup speciálních strojů pro ovocnářství a zelinářství, na ochranné sítě proti ptákům nebo na nosné konstrukce do sadů," doplnil mluvčí.

V podzimním 13. kole se bude přerozdělovat 1,2 miliardy Kč. Nejvíce peněz, 460 milionů Kč, má jít do lesnické infrastruktury, 400 milionů Kč pak do obnovy lesních porostů po kalamitách, tedy na zalesnění holin po kůrovcové kalamitě, a 360 milionů Kč jako investice do nezemědělských činností.

Evropský rozvojový program přináší zemědělcům peníze na investice v tzv. druhém pilíři evropské zemědělské politiky, tedy Programu rozvoje venkova. V prvním pilíři zemědělci získávají peníze například na dotace na plochu nebo na pěstování některých plodin. Ze současného Programu rozvoje venkova mohli zemědělci, potravináři a lesníci čerpat do roku 2020 až 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu byl 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje.

 

(Zdroj: ČTK)*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down