27.09.2021 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přibylo devět výrobků se značkou Regionální potravina v Plzeňském kraji

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje získalo dalších devět výrobků. Používat ji tak smí 35 produktů, nově třeba švestky s karamelem a lesní špek. Značka má být pro spotřebitele zárukou, že je v produktech nejméně 70 procent místních surovin. Soutěž se letos uskutečnila podvanácté, porota posuzovala rekordních 130 výrobků od 37 farmářů a potravinářských firem v kraji.

Vítězové si mohou lepit značku Regionální potravina na výrobky. Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářů a farmářů do 250 zaměstnanců i regionů původu potravin. V produktech má být nejméně 70 procent místních surovin, hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky mohou značku užívat čtyři roky, pak mohou soutěžit znovu. „Letošní ročník soutěže byl zvlášť bohatý na kvalitní potraviny. Nejvíce produktů soutěžilo v kategorii alkoholických a nealko nápojů. V kategorii sýrů včetně tvarohu a mléčných výrobků ostatních byl značný počet kozích produktů,“ uvedla krajská koordinátorka Helena Hnojská z obecně prospěšné společnosti Úhlava z Klatov. Kvůli přetlaku soutěžících porota udělila dalších sedm dodatečných ocenění, což není oficiální značka. Dostala ho třeba hovězí sušená šunka, zelná šťáva či Nebílovský mošt. Loni komise hodnotila 104 výrobků. „Aktuálně se značkou může chlubit 35 výrobků z kraje,“ řekla koordinátorka.

Značku podle Hnojské začínají vnímat také zákazníci. Razantní nárůst počtu přihlášek do soutěže si vysvětluje více než dvanáctiletou spoluprací Úhlavy s potravináři a farmáři, které se snaží prezentovat. Úhlava se věnuje jejich vzdělávání a rozvoji regionu. Jejím partnerem je Plzeňský kraj, který produkty také propaguje. Podobně veterinární správa a potravinářská inspekce motivují kvalitní výrobce, aby se přihlašovali. Vítězové mají rok od roku větší podporu od Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) . „Ocenění Regionální potravina nám pomohlo s propagací, je o nás více slyšet. Ale mně osobně toto vítězství přineslo především ohromnou radost a dobrý pocit, že se nám podařilo získat značku už počtvrté,“ uvedla Helena Macháčková z firmy Od Macháčků z Rybnice na severním Plzeňsku, která opět uspěla s výrobkem Kouzelné hrušky se skořicí.

Podle SZIF, který značku administruje, je vtuzemsku aktuálně oceněno 407 produktů od 312 výrobců.

Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2021 získaly tyto výrobky:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Žiheláček se sýrem, Jaroslav Procházka
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy LESNÍ ŠPEK – Dřevorubecký bok speciál, Ing. Michal Šnebergr
3. Sýry včetně tvarohu Kozobylík, Farma u Františky
4. Mléčné výrobky ostatní BIO jogurtové kozí mléko – Borůvka, Luděk Maruna
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Žitný chléb, Roman Sebera
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Švestky s karamelem, JS Chocolate
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Kolowrat limonáda, Kolowratovy sady
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Kouzelné hrušky se skořicí, Od Macháčků
9. Ostatní Anežčin rakytníkový koncentrát v medu, Ing. Milan Douděra

Zdroje: ČTK a SZIF

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down