23.09.2021 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklizeň jablek na jižní Moravě letos ovlivnily lokálně mrazy a kroupy

Sklizeň jablek na jižní Moravě letos ovlivnily jarní mrazy a kroupy, které poškodily ovoce velmi lokálně. Nikde však nejde o dramatický propad proti průměru. Například brněnské Sady Starý Lískovec sklízejí mírně nadprůměrné množství a po třech letech jsou s velikostí a kvalitou úrody spokojení. Naopak podprůměrnou úrodu mají na Znojemsku v podniku Pomona Těšetice. Po dřívějších suchých letech není v tomto roce problém s velikostí plodů, které narostly do standardní velikosti.

"Po třech letech máme ze sklizně radost, protože kroupy se nám vyhnuly i srážek bylo tak akorát. I když mráz poškodil různé odrůdy s různou intenzitou a na některých plodech je vidět deformace či škody na slupce," řekl předseda ovocnářského družstva Vít Blaha. Starosti zaměstnancům udělalo při sklizni teplé zářijové počasí, především několikadenní vysoké noční teploty, kvůli kterým plody dozrávaly rychleji, aniž by se stihly řádně vybarvit. "Navíc některé odrůdy dozrávají souběžně, ale s tím se perou všichni pěstitelé," poznamenal Blaha.

Sadům Pomony se naopak letos kroupy nevyhnuly. "Ale máme na více než polovině sadů síť proti kroupám, škodám po mrazech jsme však nezabránili. Řekl bych, že sklizeň bude tak 30 procent pod našimi možnostmi," míní ředitel Pomony Ivo Pokorný. Do velkoobchodu letos dodává jablka za 12 až 18 korun za kilogram, maloobchodní cena se pohybuje okolo 20 korun. Velkoobchodní cenu však více než pěstitelé určují obchodní řetězce.

Proto se každý pěstitel snaží prodat alespoň část produkce přímo zákazníkům, v čemž mají výhodu ve Starém Lískovci, protože sídlí v Brně a do obchodu přímo vedle sadů si nachází cestu stále větší počet zákazníků. "Ale musíme se snažit, s řetězci se o ně přetahujeme stále," řekl Blaha. A i když část produkce prodá přímo, zdražit musel, protože je potřeba kompenzovat citelný nárůst cen energií a lidské práce.

Letos v Lískovci také znovu zavedli samosběr. "Lidem tak přiblížíme dění ve firmě, chodí i rodiny s dětmi, takže to má i edukativní význam. A máme okamžitou zpětnou vazbu," řekl Blaha. V Těšeticích nad samosběrem neuvažují, protože nemají za zády dostatečně velkou aglomeraci. "Na Znojemsku mají lidé většinou zahrádku, takže by asi zájem nebyl tak velký," myslí si Pokorný.

Ten také jako předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska zmínil, že úroda švestek je letos zhruba průměrná a na pětiletém průměru se pohybují i hrušky, což však znamená, že jich nebude tolik, protože průměr srážejí některé velmi neúrodné předešlé roky.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down