Už pátým rokem se Národní zemědělské muzeum v Praze a letos nově i v Ostravě na jeden večer v roce proměňuje v centrum zemědělské vědy. Během Noci vědců tu každoročně můžete potkat odborníky z živočišné i rostlinné výroby, výzkumníky lesního hospodářství, potravinářství i vědce, kteří zkoumají kvalitu půdy či vody.
Téměř dvě desítky zemědělských institucí a výzkumných ústavů tu prezentují nejnovější vědecké poznatky a výsledky výzkumných projektů a odborníci jsou připraveni odpovídat na vaše dotazy. Samozřejmostí jsou zajímavé pokusy i dětské soutěže, ukázky zemědělské techniky, odborné přednášky, workshopy, dílny, komentované prohlídky muzejních výstav a expozic i vaření a degustace.
Zastavte se tedy na chvíli u stánku VŠÚO Holovousy s názvem Trpělivost ovoce přináší, kde zažijete proměnu odrůd ovoce a jejich chutí v čase a zjistíte, jaké nástrahy číhají na pěstitele. Neminou vás ani ukázky odrůd a poznávačka pro děti.
Proběhne také na přednáška na téma Šlechtění ovoce je závod s časem, kde se dozvíte, kdy začalo šlechtění ovoce, proč jsou šlechtěny stále nové odrůdy, jak dlouho trvá, než se vyšlechtí nová odrůda třešně, a proč je vlastně šlechtění tak důležité. To vše a mnoho dalších zajímavostí si pro vás připraví Ing. Lubor Zelený.*
Zdroj: NZM