02.07.2021 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Doplňkové světlo LED stále patří k novým technologiím

Skleníkové zahradnictví (resp. zahradnická výroba v krytých prostorách) má ve světě velmi progresivní vývoj. Souvisí to především s prudkým rozvojem techniky využitelné ve výrobních technologiích v zahradnictví. Mnohé technické novinky, přijdou-li na trh však nepřinášejí zprvu všestrannou použitelnost i v zahradnictví.
Připomenout si to můžeme na příkladu hydroponie, kterou praktikovali zahradníci na jihu Itálie už ve 20. letech minulého století, v 50. letech v NDR na velkých plochách skleníků při pěstování hrnkových květin okrasných listem, ale teprve koncem 20. století byla hydroponie využitelná všeobecně a spolehlivě například pro kvetoucí květinové kultury na řez nebo pro plodovou zeleninu ve sklenících. Chemické vlastnosti živných roztoků byly známé, ale teprve možnost automatického ovládání průběžně se měnících fyzikálních vztahů v roztocích ve spojení s rostlinami umožnilo nebývalý rozvoj této technologie v celém světě. Umožnilo to zdokonalení již dříve známých tzv. samočinných počítačů a další potřebné elektroniky. Podobný proces můžeme v současnosti sledovat při vývoji robotů, použitelných v zemědělství a zahradnictví. Pro tento vývoj je výpočetní technika a elektronika základem, ne prostředníkem. Podívejme se však do současnosti a blízké budoucnosti využití doplňkového světla ve sklenících.

Přisvětlování je podmínkou pro celoroční efektivní využití skleníků v mírném vegetačním pásmu, především v jeho severní části. Chybí nám domácí statistické údaje, proto se podívejme na vývoj využívání doplňkového světla v zahraničí. V Nizozemsku se jen za posledních 20 let zvýšila plocha přisvětlovaných skleníků z 1000 ha na 3000 ha, tedy na trojnásobek, a činí zhruba třetinu z celkové plochy skleníků. Podobně také v Belgii, Německu, Dánsku nebo ve Velké Británii. V současnosti se v naší zeměpisné šířce od východní Asie až po USA skleníky na pěstování rajčat a ostatní plodové zeleniny i pro bobulové ovoce bez přisvětlování nestaví. Živá je diskuze a srovnávání převážně instalovaných HPS lamp (vysokotlaké sodíkové výbojky) s novým typem zářičů LED lampami. LED „žárovky“ pro domácnost jsou už několik let na domácím trhu, masové rozšíření LED osvětlení nachází uplatnění jako pouliční světla a v technice, ale v zahradnictví je tu přes známé výhody stále řada otázek bránících masovému využití LED v kulturách, s výjimkou pěstitelů marihuany, viz tabulka 1. I když v současnosti už v USA tržby za léčivé konopí takové výše nedosahují, stále je to až 10x více než při pěstování zeleniny ve sklenících. Léčivé konopí také pozitivně reaguje na jednodušší sestavy LED lamp. To zapříčiňuje převažující výrobu těchto lamp v relativně vysokých cenách, které pro pěstitele konopí nejsou limitující.

Účinnost světelného zdroje ukazuje, jak efektivní je osvětlovací systém při přeměně elektrické energie na fotony FAR – fotosynteticky aktivní radiaci. Elektrický příkon lamp ve W, nebo W/m2 označuje jen potřebný elektrický vstup k plnému výkonu lampy. Jednotkou pro účinnost zářiče je µmol/s a jednotkou pro měření W (wattů) je Joule za sekundu (J/s). Při výpočtu se sekundy v čitateli i jmenovateli ruší a vyjde jednotka účinnosti zdroje µmol/J. Čím je toto číslo vyšší, tím vyšší je fotonová účinnost, resp. FAR. Fyziologicky široké světelné spektrum nabízí emise fotonů v celém kontinuálním rozsahu vlnových délek FAR od 400 do 750 nm. Spektrum vyvažuje energetickou účinnost s kvalitou denního světla pro požadovanou potřebu rostlin a vhodné lidské pracovní prostředí. Široké světelné spektrum začíná být základním požadavkem pro přisvětlování ve sklenících.

Tzv. úzké fyziologické spektrum je tvořeno jedním nebo dvěma úzkými spektrálními pásmy, která maximalizují energetickou účinnost a jejichž cílem je dále snížit náklady na energii a provozní náklady. S duálním spektrem LED lamp byla potvrzena účelnost využití LED lamp u skleníkových kultur. Dobře se uplatňují především při vegetativním množení kultur. Dnešní požadavky pěstitelů směřují k výběru zářičů poskytujících široké spektrum vlnových délek záření, které se blíží spektru slunečního světla. Je to jeden z reálných požadavků, které ovlivňují jak kvalitu, tak i významně výnos výpěstků. Široké spektrum je důležité právě pro kultury poskytující plody, ale také pro kvetoucí kultury. Široké spektrum nabízí HID (SON-T) lampy – vysokotlaké sodíkové výbojky, které stále ve skleníkové výrobě převažují.

Text: prof. Ing. František Kobza, CSc., emeritní profesor MENDELU

Celý článek naleznete v časopise Zahradnictví č. 7/2021 s tématem měsíce Zelinářství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down