01.07.2021 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rezistence kříženců tykve velkoplodé k viru žluté mozaiky cukety

Odrůdy typu Hokkaido jsou nejoblíbenějšími tykvemi mezi českými spotřebiteli. Bohužel právě tyto odrůdy jsou obecně náchylné k virovým chorobám způsobovaným především virem žluté mozaiky cukety (ZYMV), který je příčinou mozaiky a změny tvaru listů a boulovitosti a barevné změny na plodech. Na nich vznikají zelené pruhy a skvrny, což významně zhoršuje jejich prodejnost a skladovatelnost. Nejlepším řešením problému je proto vyšlechtění odrůd odolných nebo alespoň tolerantních k tomuto viru. Jako zdroj genů rezistence byly testovány jihoafrické odrůdy tykví Invincible F1, Star 7026 F1 a Star 7028 F1, které mají bílou nebo nazelenalou tenkou slupku a sytě oranžovou dužinu. Kříženci Invincible F1 s Hokkaido mají oranžovou slupku i dužinu a jsou k ZYMV méně odolné než zmiňované rezistentní odrůdy. Generace F2 těchto kříženců je k ZYMV náchylná.

Sytě oranžová tykev Hokkaido (Cucurbita maxima Duchesne) je ceněna především pro svoji chuť, vysoký obsah karotenoidů, všestranné využití v kuchyňském zpracování a dlouhodobou skladovatelnost. Jde bezesporu o nejoblíbenější odrůdu tykve mezi evropskými spotřebiteli. Tyto tykve jsou však velmi náchylné k virovým onemocněním, zejména k virové žluté mozaice cukety (ZYMV), jejíž původce, vláknitý virus z čeledi Potyviridae, je v porostu snadno přenášen neperzistentně mšicemi a v zelinářských oblastech dokáže přezimovat na různých druzích vytrvalých plevelných rostlin (Svoboda et Polák 2002). Tento virus je zároveň možné šířit mechanicky při agrotechnických zásazích, zejména při postupné sklizni plodů na použitých nástrojích (Lisa et Lecoq 1984).

Virus ZYMV způsobuje u rostlin čeledi Cucurbitaceae mozaiku listů, boulovitost a skvrnitost plodů. Na plodech tykve Hokkaido vznikají zelené skvrny, které značně snižují jejich prodejnost a skladovatelnost, neboť právě v jejich místech často vzniká následná hniloba. Choroba je v České republice rozšířena již prakticky ve všech hlavních oblastech pěstování tykví (Svoboda 2011).

Možnosti ochrany

Ochrana rostlin spočívá v potlačení zejména raného výskytu přenašečů (mšic) postřiky či krytem z netkané textilie, v šetrné agrotechnice omezující poranění rostlin a možnost přenosu virových částic obsažených v rostlinné šťávě na pracovních nástrojích a také ve včasném odstraňování rostlinných zbytků z blízkosti polí, které zamezí přenesení viru prostřednictvím mšic z těchto zbytků na zdravé rostliny.

Dalším z možných řešení problému je snaha získat geny rezistence k ZYMV a využít je ke šlechtění odolnějších odrůd tykve typu Hokkaido. J. Svoboda et al. (2019) porovnávali odolnost různých odrůd tykve velkoplodé. Byla potvrzena rezistence tykví jihoafrických novošlechtěných odrůd Invincible F1 a Star 7026 F1 proti náchylnosti tykve Hokkaido, semena SEMO Smržice (Svoboda et al. 2019). Dále bylo provedeno křížení krémově bílých tykví s oranžovou dužinou Invincible s Hokkaido. Tykve vypěstované z takto získaných semen měly ze 100 % oranžovou barvu slupky i dužiny, ale stupeň jejich odolnosti vůči ZYMV byl nižší než u výchozích rezistentních odrůd (Svoboda 2018). F2 generace těchto rostlin plodila tykve různých barev (bílá, oranžová, strakatá, hnědá) a různých tvarů (kulaté, oválné, diskovité) a jejich odolnost proti ZYMV byla nízká.

Z výsledků dosavadních studií vyplývá, že odolnost odrůd Star 7026 a Invincible je založena recesivně, a to na základě zatím nepopsaných genů rezistence (Leišová et Svobodová 2019). Tato práce navazuje na dříve získané výsledky a dále porovnává odolnost k ZYMV u nově získaného genetického materiálu s původními zdroji genů rezistence.

Text Ing. Jana Brožová, Ph.D., Ing. Jiří Svoboda, Ph.D., Ing. Petr Komínek, Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha

Foto J. Brožová

Celý článek naleznete v časopise Zahradnictví č. 7/2021 s tématem měsíce Zelinářství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down