Ve Švýcarsku otevřeli novou zkušební stanici pro vinařství a enologii v Leytronu. Vzniká v úzké spolupráci s kantonem Valais i dalšími organizacemi. Po zkušebních stanicích v Sursee (kanton Lucern) (výživa zemědělských plodin) a Ins (kanton Bern) (pěstování zeleniny) je nyní zkušební stanice Leytron (kanton Valais) další, tentokrát zaměřená na vinařskou problematiku.
Cílem výzkumných projektů bude vyvinout řešení nejdůležitějších výzev, kterým vinařský průmysl čelí v obecném kontextu změny klimatu a měnících se agrotechnických postupů. Ústředním tématem experimentů v kantonálních a soukromých výzkumných oblastech je zásobování révy vodou a udržitelná péče o půdu. Za různých půdních a klimatických podmínek se zkoumají také nové odrůdy odolné vůči chorobám. S ohledem na udržitelnost, výrobu šetrnou k životnímu prostředí a kvalitu vín jsou vytvářena řešení, která působí proti poklesu kyselosti moštu a vín. A nakonec budou vědci zkoumat také to, jak lze optimalizovat energetickou bilanci vinařských procesů.
Různé výzkumné projekty již probíhají na farmě Grand Brûlé v Leytronu a na pozemcích zemědělců sdružených v síti farem Vitival. „Všechny partnerské podniky se účastní pokusů od samého začátku. Díky tomu je náš výzkum efektivnější a přibližuje nás to praxi. Především přenos a výměna znalostí je mnohem rychlejší,“ říká Christoph Carlen, vedoucí výzkumného oddělení.
Kromě vinic nabízí kanton Valais také vinné sklepy a nezbytnou laboratorní infrastrukturu. Kromě toho je zde i potřebný odborný personál, který provádí pokusy na farmách i v laboratoři. „Díky tomu je Valais nejdůležitějším vinařským kantonem ve Švýcarsku, kde se provádí výzkum přizpůsobený specifikům Švýcarska s cílem nabídnout odborníkům konkrétní odpovědi na všechny budoucí výzvy,“ říká Gérald Dayer, vedoucí kantonu zemědělské kanceláře Valais. „V Leytronu budeme primárně provádět experimenty zabývající se výrobou vína, pěstitelskými systémy a klonováním. "Sdružení Vitival se svými více než 800 členy podporuje vytváření firemních sítí zabývajících se výzkumem. Výzkumná práce se vyvíjí v půdních a klimatických podmínkách kantonu Valais, ale nové poznatky je třeba uplatnit v celém Švýcarsku.*