26.04.2021 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Povětrnostní podmínky v sadech v roce 2020

Rozkolísanost povětrnostních podmínek a zvyšující se frekvence některých anomálních jevů z posledních let se projevila na produkci ovoce i v loňském roce. Kladem počasí v roce 2020 nejen pro ovocnářství byl zvýšený úhrn srážek, zajišťující přibližně od druhé poloviny května poměrně příznivé vláhové podmínky na většině území. Dalším příznivým faktorem byly o trochu nižší teploty oproti předcházejícím letům, nevyskytovaly se ani dlouhodoběji vysoké teploty a horké vlny.

Pochopitelně nelze nezmínit ani záporné stránky loňské povětrnosti. K nim je nutno přiřadit nadnormální teploty v prvních měsících roku vedoucí k urychlení vývoje vegetace, a následně několik vln jarních mrazíků, těžce poškozujících především teplomilné dřeviny a další peckoviny. Na některých místech jim neunikly ani jabloně.

Porovnání naměřených teplot v roce 2020 s průměrnými hodnotami za předcházejících 30 let ukazuje, že vegetační období od dubna do září téměř přesně odpovídalo těmto průměrným hodnotám, avšak roční teplota byla stále ještě asi o 0,7 °C teplejší než průměr za stejné období. Logicky z toho vyplývá, že výrazněji tepleji muselo být mimo vegetační období. Potvrzením naznačených teplotních poměrů v loňském roce může být graf 1 s průměrnými měsíčními teplotami v oblasti jižní Moravy. Je vidět, že měsícem s největší kladnou teplotní odchylkou oproti průměru byl únor a po něm hned následoval březen, tedy období, kdy nejen sadaři si přejí, aby bylo spíše mrazivěji a za oknem byl vidět vlk a nikoliv komár, jak ostatně říká i lidová pranostika. Pro dokreslení nepřirozeného teplotního průběhu tohoto měsíce lze ještě uvést, že např. ve Velkých Bílovicích byla hned 1. února maximální teplota 16,3 °C a teploty nad 10 °C se tento měsíc vyskytly celkem ve čtrnácti dnech, tedy téměř v polovině jeho dnů. Duben již byl v mezích normálu, k čemuž bohužel přispělo i několik vpádů studeného vzduchu s mrazíky. Podobně jako v roce 2019 měl i vloni květen největší zápornou odchylku a byl poměrně chladný. I následující dva měsíce byly trochu chladnější, než na jaké jsme byli zvyklí v předcházejícím období, avšak jak se dá z grafu 1 zjistit, oproti teplotním poměrům z druhé poloviny minulého století byly stále ještě o něco teplejší. Srpen patřil k teplotně nadnormálním měsícům, o něco tepleji než obvykle bylo i v září. Prosinec opět potvrdil předpoklad, že k největšímu oteplování bude docházet v chladném ročním období.*

Text RNDr. Tomáš Litschmann, Amet, Velké Bílovice

Celý článek naleznete v časopisu pro profesionální zahradníky Zahradnictví č. 4/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down