06.04.2021 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Souznění zahrady s přírodou

Zahrada je nedílnou součástí přírodního prostředí, proto by její zakládání mělo respektovat přírodní krajinný ráz. Každý krajinný ráz má zcela jinou estetickou působivost a hodnotu charakterizovanou specifickým, odlišným projevem. Všechny jsou vytvořeny působením přírodních sil na hmoty, z nichž je zemský povrch utvářen – gravitací, činností vody, větru, klimatu a působením vegetace.

Je tedy vyjádřen charakteristickou morfologií terénu, charakterem a druhovou skladbou vegetace, vodními plochami, toky a také osídlením. Tak můžeme hovořit o krajině stepní, krajině horské, lesní, lesostepní, rybniční, zemědělské urbanizované a dalších. Velmi často se hovoří o krajině přírodní, původní, vyvíjející se bez zásahu člověka a jeho duchu prostředí, kde nacházíme vzácné přírodní poklady nezapomenutelných zážitků a krásy. Právě tento typ krajiny by měl být příkladem pro tvorbu zahradního prostoru odpovídajícího přirozeným biotypům.

Zahrada na Malé Skále

Prvním prezentovaným zahradním dílem si dovoluji představit zahradu na Malé Skále, založenou v prostředí romantické krajiny Českého ráje. Poloha domu umožňuje překrásné výhledy na Panteon, údolí Jizery, dále na lesní masivy vrchu Sokol a za domem se tyčí panorama Suchých skal. Zahrada je založena na velmi svažitém pozemku, přičemž dům je osazen v horní části pozemku, téměř na rovině. V důsledku modifikace výškových rozdílů vznikly náročné terénní úpravy. Dovoz velikého množství zeminy (900 m3) vyžadoval zabezpečení svahu proti sesuvu půdy. Byl stabilizován výstavbou opěrných zdí, jejichž povrch byl pohledově upraven přizdívkou pískovcového zdiva. Volné prostory mezi jednotlivými stěnami byly upraveny osazením pískovcových balvanů a deskovitých bloků, typických pro krajinnou oblast Českého ráje. Tyto bloky osazené do navazujícího terénu vytvořily stylizaci kamenného svahu doplněného výsadbami okrasných dřevin a trvalek. Totéž platí o modelaci dalších terénů v zahradě, které harmonicky navazují na zvlněné křivky okolních svahů.

Text a foto

Ing. Drahoslav Šonský, CSc.,

zahradní a krajinářský architekt, Průhonice

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 4/2021 s tématem Realizace a údržba zeleně.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down