Sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku začne kvůli studené zimě oproti loňsku později. Sklízení má společnost Český chřest zahájit v nejbližších týdnech, záležet bude na počasí. Minulý rok se přitom sklízelo už od začátku dubna. Sezónní pracovníky má firma předběžně zajištěné, loni se v důsledku pandemie potýkala s jejich nedostatkem.
Preventivní opatření proti šíření koronaviru včetně testování pracovníků znamenají významný růst nákladů, uvedl Jan Charvát ze společnosti Český chřest. Společnost vytvoří omezené pracovní skupiny, které se nebudou potkávat, oddělí zpracování, sklizeň i expedici. "Samozřejmostí je používání ochranných prostředků, dezinfekce a sanitace všech provozů, stejně jako testování na covid," uvedl Charvát. Podle něj letos také rostly další náklady, například cena sazenic chřestu.
V Hostíně a okolí budou pracovníci sklízet chřest z 200 hektarů, kdy 60 procent bude zeleného chřestu a 40 procent bílého chřestu. Jaká část půjde na export, zatím není jasné. Vývoz ovlivní především situace gastroprovozů a trhů, které jsou v řadě evropských zemí uzavřené v rámci opatření bránících šíření koronaviru. "Na druhou stranu registrujeme každým rokem větší zájem supermarketů u nás i ze zahraničí," uvedl Charvát. Doplnil, že doufá, že český chřest bude letos k dostání ve všech tuzemských supermarketech.
Obecně stále více lidí, především mladší generace, vyhledává kvalitní a zdravé potraviny. "Nárůst je celkově rok od roku větší, například ve Velké Británii se spotřeba chřestu za posledních sedm let zvedla řádově o stovky procent a podobný vývoj lze sledovat i v jiných zemích světa," řekl Charvát.*