15.05.2020 | 06:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rozvinutý kořenový systém – základ optimálního růstu zeleniny

Při pěstování užitkových rostlin se pěstitelé zaměřují především na nadzemní části. Jejich růst podporují hnojením, různými druhy řezu a tvarováním. Promyšlenými zásahy se snaží snížit poškození nadzemních částí rostlin různými škodlivými organismy. Na význam kořenů pro zdravý rozvoj rostlin se často zapomíná, protože jeho špatný růst nebo poškození chorobami nebo škůdci není možné poznat v počátečních fázích. Jestliže již nadzemní části rostliny zaostávají v růstu nebo dokonce rostlina viditelně vadne v důsledku poškození kořenového systému, bývá již na nápravu většinou pozdě.

Na Katedře ochrany rostlin České zemědělské univerzity v Praze se již několik let zabýváme účinkem aplikací záměrně namnožených vybraných druhů bakterií a jejich vlivem na půdní život. Ten je hodnocen především podle rozvoje a zdravotního stavu kořenového systému rostlin. U řady druhů zeleniny jsme zjistili pozitivní vliv na rozvoj kořenového systému a zejména snížení poškození kořenového systému nebezpečnými původci chorob, jako jsou Thielaviopsis basicola, Phoma lingam, Fusarium sp., Sclerotium cepivorum nebo Sclerotinia sclerotiorum. Mnoho půd je těmito patogeny doslova zamořeno. Pokusy probíhaly od roku 2018 na mnoha druzích zeleniny, například na ledovém salátu, celeru, květáku, rajčatech atd. Největší, možná až neuvěřitelný vliv mělo přidání bakteriálních přípravků na ledový salát. Pokusy na ledovém salátu probíhaly totožně na dvou lokalitách – v Ostré a Přerově nad Labem (okres Nymburk). V pokusu byly použity přípravky české firmy Monas technology. Pokus byl založen randomizovaně a každá varianta byla třikrát opakována.
Text a foto

doc. Ing. Jan Kazda, CSc.,

Ing. Martina Stejskalová, Ph.D.,

Katedra ochrany rostlin, ČZU Praha

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 5/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down