08.02.2020 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cestovní zpráva ze zelinářské expedice – I. díl

Skupina pěstitelů zeleniny navštívila před časem své kolegy v Polsku a v Litvě. Navštívili polskou velkoobchodní tržnici i litevský velkoobchod a několik zelinářských farem, kde se dozvěděli nejen o způsobu pěstování zeleniny, ale i o sklizni, dalším zpracování a výkupu produkce. Pojďme si přiblížit zážitky z expedice, které mohou být inspirací i pro naše farmáře.

V Litvě bylo dříve 2,8 mil. ha orné půdy. V současnosti pěstují zeleninu na 5000 ha a kolem 50 % produkce spotřebuje domácí trh, druhá polovina je určena na vývoz. Dříve se vozilo zejména do Ruska, ale po ruském embargu to není možné. Navštívili jsme skleníky Zhiezhmariu geles, bývalé státní hospodářství, kde šedesát let pěstovali květiny a ovoce. V současné době je firma privátní. Jsou zde vybudovány tři produkční skleníky a jeden prodejní. Ve sklenících pěstují květiny a okrasné keře, saláty, jahody a bylinky. Většinu produkce prodají na místě, zejména květiny. V Litvě je zavedeno mnoho svátků a ženy je zvykem obdarovávat květinami. Přímému prodeji napomáhá také výhodná poloha u dálnice. Saláty prodávají do supermarketů. Ve sklenících je klimatizační systém, který je ale při vysokých teplotách nestačí uchladit. Květiny pěstují na pěstebních stolech, kde jsou v pravidelných intervalech zaplaveny vodou s živným roztokem. Zhruba 10 min. se stůl s vodou napouští, voda pak 20 minut samovolně odtéká. Jedná se o uzavřený okruh. Pěstební stoly jsou rozděleny do sekcí, každá sekce má odlišné složení živného roztoku.*

Text a foto

Ing. Radovan Tůma

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 2/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down