03.10.2019 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plantarium 2019 – květinové novinky

Věhlasný mezinárodní zahradnický veletrh Plantarium, který se koná v nizozemském Hazerswoude-Dorp nedaleko Boskoopu – centra školkařské produkce, se každoročně stává místem představení nově uvedených zahradnických výpěstků na trh. Letošní rok bylo do soutěže novinek nominováno 64 výpěstků.

V rámci hodnocení Královskou boskoopskou zahradnickou společností byly rozdány tři zlaté, 11 stříbrných a 18 bronzových medailí. Na následujících stránkách vám přinášíme stručný popis vybraných oceněných a nominovaných trvalek.

Astilbe Mojito

Stříbrnou medailí oceněná Astilbe Mojito vyniká bohatým květenstvím. Špičky lat krémově bílých květů jsou nápadně zbarveny do svěží zelené barvy. Tmavě zelené listy se po odkvětu vybarvují do efektních bronzových odstínů. Rostlina dosahuje výšky 60–65 cm, doba kvetení je červen až první polovina července. Odrůda Mojito je vzhledem ke své velikosti vhodná do předzahrádek i do nádob. Pro výsadbu volíme polostinné stanoviště s na živiny bohatou, mírně kyselou a stále dostatečně vlhkou zeminou.

 

Astilbe Harvandermeerrubyred (Lowlands Ruby Red)

Bronzovou medaili udělila odborná porota nové odrůdě čechravy Lowlands Ruby Red ze skupiny A. chinensis – více tolerantní ke slunci a suchu. Rubínově červené květenství si zachovává stálost barvy po celou dobu kvetení. Vzpřímeně rostoucí stonky jsou pevné a dosahují výšky 75–85 cm. Tmavě zelené listy se po odkvětu barví do nápadných bronzově hnědých tónů. Pokud je vysazena v hojném počtu, stává se ve výsadbách výrazným dekorativním prvkem.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 10/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down