19.11.2019 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Skleníkové trendy jako budoucnost zelinářství

Na farmě Bezdínek, s. r. o., v Dolní Lutyni na Karvinsku pěstují od loňského podzimu rajčata v nově postavených sklenících bez zbytků pesticidů Zero residues. V ochraně rostlin kladou důraz na využití preventivních metod a biologické ochrany. Nejen s fungováním farmy a jejími principy se seznámili účastníci prvního ročníku konference Skleníkové trendy.

Iniciátoři a spoluorganizátoři konference Ivana Tlolková a Václav Psota z oddělení Výzkumu a vývoje firmy NWT a. s. na úvod představili technologii pěstování rajčat Bez zbytků pesticidů. Ta se od biozemědělství liší tím, že se plodiny nepěstují v půdě, ale v organické kompostovatelné matraci a přípravky na ochranu rostlin aplikují cíleně a lokálně. Cílem je dosáhnout limitu pesticidů do 0,01 mg/kg ve sklizené produkci. Na snižování limitů reziduí pesticidů tlačí i obchodní řetězce a spotřebitelé na produkci bez pesticidů slyší. Při pěstování rajčat na farmě Bezdínek uplatňují prevenci v každodenní praxi, to znamená, že preventivně aplikují biopreparáty na základě ročního období a aktuálního stavu porostu, který precizně monitorují jednotliví pracovníci, agronomové i rostlinolékaři, dále důsledně dodržují hygienu (dezinfekce pracovního nářadí, čisté oblečení každý den) a pravidelně školí pracovníky na rozpoznání příznaků chorob a škůdců. Spolupracují se španělskou firmou ZERYA zabývající se systémy bezreziduální produkce, dále s firmou BIOCONT LABORATORY, která je dodavatelem biologické ochrany a využívají know-how nizozemské společnosti Koppert. Důležitá je také spolupráce se společností ČEROZ, která zajišťuje kompletní balení, logistiku a obchod s obchodními řetězci.

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 11/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. A já to mohu jednoznačně potvrdit! 🙂 Máme sice na poměry rodinných domů a k nim přilehlých zahrad velký pozemek, ale stále to není nějaká "velko výroba" a zelenině ve sklenících, kterých máme k dnešnímu dni už šest, se perfektně daří. Myslím si, že se skleníky skvěle hodí do našich klimatických podmínek, jenž nejsou vždy optimální. Zrovna jsem si pořídila nový pracovní komplet na zahradu z https://www.onlinesekac.cz/second-hand-damske/c-4?ignore=IMAGETEMPLATE , a tak se s chutí pustím do práce.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down