Svou kvalitou a intenzitou produkce je české ekologické vinohradnictví srovnatelné se sousedními vyspělými státy, jako jsou Německo a Rakousko. V posledních dvou dekádách zaznamenalo významný nárůst, ze 17 ha v roce 2000 na současných bezmála 960 ha. S podílem kolem 5 % vinic v režimu ekologického zemědělství z celkové výměry vinic se tak řadíme do první desítky zemí Evropské unie. Tyto informace zveřejnili na tiskové konferenci s příhodným názvem Rozkvět biovinařství v ČR zástupci PRO-BIO LIGY.
„Ekologické zemědělství řeší osm ze sedmnácti cílů udržitelného rozvoje vyhlášených Organizací spojených národů,“ citoval z nedávno zveřejněné zprávy Jan Valeška, ředitel PRO-BIO Ligy. Přispívá tak výraznou měrou k udržitelnosti. Biovíno je specifickým sektorem, který ovšem ukazuje, že hospodařit v tomto režimu lze i u komodity náročné na výslednou kvalitu. Podle Ing. Petra Marcinčáka z vinařství Víno Marcinčák, jednoho z hostů tiskové konference, lze dokonce v ekologickém režimu vinic dosahovat podobného výnosu jako v konvenčně vedených vinicích. Obecně pro ČR dlouhodobý trend statistik ukazuje v EZ výnosy nižší v průměru o 20 až 30 %. V roce 2018 bylo na ekofarmách vyprodukováno 3,6 tun hroznů, což je 4% podíl na celkové produkci v ČR, při hektarovém výnosu 4,35 tun. To představuje 67 % konvenčního výnosu, který podle Českého statistického úřadu dosáhl 6,51 t/ha.
Text a foto Barbora Venclová
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 11/2019.