11.07.2019 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové odrůdy cibulovin, zahradních luskovin a plodové zeleniny – I. díl

V období od 1. června 2018 do 1. června 2019 bylo do Státní odrůdové knihy zapsáno 31 nových odrůd cibule jarní, česneku jarního, fazolu šarlatového, okurky, papriky, rajčete a tykve obecné. Ráda bych vás s těmito odrůdami seznámila. V prvním díle se seznámíte s novými odrůdami cibule, česneku, fazolu šarlatového, okurky a papriky.

 

Paprika

Capsicum annuum L.

 

K 1. červnu 2019 je ve Státní odrůdové knize zapsáno 185 odrůd papriky. Nově byly registrovány čtyři odrůdy.

Baňačka je středně pozdní až pozdní odrůda. Rostlina je nízká, plod krátký až středně dlouhý, na podélném řezu lichoběžníkovitý, na příčném řezu kruhovitý, stopečná jamka velmi mělká, apikální konec slabě špičatý, povrch slabě zvrásněný, slabě lesklý, mezikomorové brázdy velmi mělké až mělké. Barva před zralostí je nazelenale bílá, ve zralosti středně až tmavě červená, oplodí tlusté. Placenta neobsahuje kapsaicin. Udržovatelem je Vladimír Kučera.

Lenynka je středně pozdní až pozdní hybridní odrůda. Rostlina je středně vysoká až vysoká, plod středně dlouhý, na podélném řezu trojúhelníkovitý, na příčném řezu hranatý, stopečná jamka je viditelná, apikální konec je slabě špičatý, povrch silně zvrásněný, středně lesklý, mezikomorové brázdy středně hluboké. Barva před zralostí je světle žlutá, ve zralosti středně žlutá, oplodí je středně silné až silné. Placenta neobsahuje kapsaicin. Udržovatelem je Ing. Blanka Uheríková.

Text

Ing. Lenka Lefnerová,

ÚKZÚZ, Brno

Foto J. Ševčík

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 7/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down