17.04.2019 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Význam mikroklimatu vinohradu

Cílem vinařských seminářů společnosti Bayer bylo pěstitele révy vinné upozornit na novinky týkající se precizního vinohradnictví, ale i chyb, které se pěstitelé dopouští při podávání žádosti o povolení pro novou výsadbu vinné révy. Zazněly také informace a portfoliu přípravků na ochranu révy vinné, které nabízí společnost Bayer s. r. o.

Ing. Marian Havliček ze společnosti Bayer s. r. o., divize CropScience hovořil o dokončení akvizice společnosti Monsanto a prodeji vybraných aktivit společnosti BASF v loňském roce. Od roku 2019 prodej přípravků na ochranu rostlin a osiv v České republice zajišťují dva obchodní týmy, nový tým prodává osiva značky Dekalb®. O využití metod precizního zemědělství k monitorování mikroklimatu keře a houbových chorob informoval prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně. „Nové technologie mohou zlepšit efektivitu ošetřování vinice a kvalitu hroznů. Klíčovým faktorem mikroklimatu vinice je teplota vinice. Meteostanice ve vinohradu ukazují stav mikroklima nejlépe. Rozdíl mezi makro- a mikroklimatem lze dobře dokumentovat na rozvoji padlí například v roce 2013, kdy byla relativní vzdušná vlhkost 65 % a výše. V posledních letech je v období července až srpna relativní vzdušná vlhkost nízká, během dne kolem 40 %, až večer stoupne na 50 %, což jsou nepříznivé podmínky pro rozvoj padlí,“ vysvětlil. Hovořil i o speciálním dronu, který je schopný snímat několik barevných spekter a pomocí termokamery zaznamenávat teplotu celé vinice. Důležité je však podle prof. Pavlouška pravidelně navštěvovat a pozorovat vinohrad a porovnat stav vinohradu s výsledky monitoringu z dronu. Lze využít i snímky vinic z družice, ale nikdy nebudou tak přesné jako z dronu, který lze uplatnit i při monitorování chybějících keřů ve vinici. NDVI (Normalized difference vegetation index) je dobrým ukazatelem vegetativního růstu a poskytuje rychlý a účinný nástroj pro agronomické rozhodování, kdy ošetřit listovou plochu či půdu na daném stanovišti. Společně s teplotou lze NDVI využít pro prognózu houbových chorob či pro potřebu listového hnojení, zejména na začátku vegetace či pro potřebu závlahy i management ošetřování ozelenění. Dále uvedl, že ozelenění může ochlazovat mikroklima vinice, protože půda se ohřívá velmi intenzivně až na 53 °C a uvolňuje teplo, zatímco ozelenění nikoliv. Optimální teplota pro růst vinné révy je 35 °C.

Text a foto

Jana Pančíková

Celý článek naleznete v časopise Zahradnictví č. 4/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Tohle mi připomnělo moje brigády na vinohradech u příbuzných na Pálavě. Z http://www.armik.cz jsou si koupil monterky, rukavice, pracovní boty a od rána do večera jsem seděl na valníku nebo na traktoru, podle toho, jak plešaté strécu ze Znojma řekl, že mám dělat. 🙂 Hrozná a namáhavá práce, ale ten dobrý pocit a hlavně, když jsem dostal vínko, o které jsem se sám staral, tak to za ten pocit stojí.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down