17.01.2019 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nosatec Anthonomus testaceosquamosus – riziko pro pěstování ibišků

Mnoho pěstitelů se těší tropickým vzhledem květů ibišků během horkých letních měsíců. Nosatec Anthonomus testaceosquamosus je škůdcem, který tuto tropickou krásu dokáže výrazně znehodnotit. Původní severoamerický druh brouka může být významným rizikem pro pěstování ibišků i na evropském kontinentu v případě jeho zavlečení.

Nosatec Anthonomus testaceosquamosus taxonomicky náleží do řádu brouci (Coleoptera), čeledi nosatcovití (Curculionidae), která je největší čeledí tohoto řádu s více než 60 tisíci druhy ve více než 400 rodech. A. testaceosquamosus je zaznamenán jako škůdce ibišku čínské růže (Hibiscus rosa-sinensis) a tropických zástupců rodu Hibiscus. Ačkoli tento škůdce nemá dosud oficiální odborný název, obecné pojmenování v anglickém jazyce hibiscus bud weevil (volně přeloženo jako nosatec napadající květní pupeny ibišků) je používáno vzhledem k jeho hospodářskému významu při pěstování ibišků.

Nosatec A. testaceosquamosus má poměrně široký okruh hostitelských rostlin v porovnání s většinou ostatních druhů rodu Anthonomus. Výskyt škůdce byl dosud zjištěn v květních pupenech těchto hostitelských rostlin náležejících do čeledi slézovité (Malvaceae): Abutilon abutiloides, Hibiscus martianus (syn. Hibiscus cardiophyllus), Malvastrum americanum, Malvastrum corchorifolium, Malvastrum spicatum, Pseudabutilon lozanii, Wissadula holosericea a rodu Sida (vlákeň). Škůdce je původním druhem v severovýchodním Mexiku a jižním Texasu, kde byly jeho výskyty detekovány na uvedených zástupcích čeledi slézovité. Nově byl tento druh nosatce zaznamenán na Floridě v okresech Miami-Dade (květen 2017), Broward (leden 2018), Hernando (květen 2018) a Duval (červen 2018). Většina z napadených rostlin pocházela od velkoobchodních prodejců okrasných rostlin na jižní Floridě.

Text

Dr. Ing. Zdeněk Chromý,

rostlinolékař

Zdroje fotografií: bugguide.net; Wikipedie

Celý článek naleznete na stránkách časopisu Zahradnictví č. 1/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down