20.12.2018 | 02:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nově registrované odrůdy listové, kořenové a košťálové zeleniny – I. díl

Dovoluji si předložit stručnou informaci o nově registrovaných odrůdách listových, kořenových a košťálových zelenin, u nichž bylo v roce 2017/2018 ukončeno registrační řízení a odrůdy byly zapsány do Státní odrůdové knihy. Stávají se tak součástí Společného evropského katalogu odrůd zeleniny, který je publikován v Úředním věstníku EU Zapsané odrůdy mohou být obchodovány v kterémkoliv státu EU.

 Salát

Lactuca sativa L.

´Bertolt´ je raná až středně raná odrůda římského salátu pro jarní až podzimní polní pěstování. Byla přihlášena firmou MORAVOSEED CZ a. s., Mikulov. Listy jsou vzpřímeně postavené, středně elipsovitého tvaru, tmavě zelené barvy, se střední intenzitou antokyanu lokalizovaném ve skvrnách, středně tlusté až tlusté, středně až silně bublinaté s malými až středně velkými bublinami, středně lesklé, se středně zvlněným okrajem. Netvoří hlávku. Doba začátku vybíhání do květu v podmínkách dlouhého dne je raná. Odrůda je rezistentní k plísni salátové (Bremia lactucae) rasám Bl16, Bl20, Bl21, Bl22, Bl23, Bl24, Bl25 a Bl26.

´Dark Roden´ je středně raná odrůda červeného listového salátu pro celoroční polní pěstování.  Byla přihlášena firmou SEMO a. s., Smržice. Listy jsou polovzpřímené, středně elipsovitého tvaru, velmi tmavě načervenalé s antokyanem rozptýleným po celé ploše, středně tlusté, středně bublinaté se středně velkými bublinami, silně lesklé, se středně zvlněným okrajem bez zářezů. Netvoří hlávku. Doba vybíhání do květu v podmínkách dlouhého dne je střední. Odrůda je rezistentní k plísni salátové (Bremia lactucae) rasám Bl16, Bl23.

´Galba´ je raná až středně raná odrůda římského salátu pro jarní až podzimní polní pěstování. Byla přihlášena firmou MORAVOSEED CZ a. s., Mikulov. Listy jsou vzpřímeně postavené, středně elipsovitého tvaru, tmavé až velmi tmavě načervenalé barvy, se silnou intenzitou antokyanu rozptýleného po celé ploše, středně tlusté až tlusté, středně bublinaté se středně velkými bublinami, středně lesklé, se středně zvlněným okrajem. Netvoří hlávku. Doba začátku vybíhání do květu v podmínkách dlouhého dne je velmi raná až raná. Odrůda je rezistentní k plísni salátové (Bremia lactucae) rasám Bl16, Bl20, Bl21, Bl22, Bl23, Bl24, Bl25 a Bl26.

Text a foto

Ing. Daniel Pajas

ÚKZÚZ – Národní odrůdový úřad, zkušební stanice Dobřichovice

Celý článek najdete v časopise Zahradnictví č. 12/2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down