Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření a rozdílných metod skladování na kvalitu plodů slivoní a třešní. Do pokusu byly zařazeny odrůdy slivoní ´Elena´, ´President´ a ´Tophit´ a odrůdy třešní středně a pozdně zrající – ´Amid´, ´Justyna´, ´Korvik´, ´Tamara´, ´Kordia´ a ´Regina´. Plody slivoní pokusné varianty byly před skladováním ošetřeny přípravkem 1-MCP (1-methylcyklopropen). Plody kontrolní varianty nebyly ošetřeny. Následné skladování probíhalo v ULO atmosféře. Plody třešní nebyly po sklizni chemicky ošetřeny. Hodnocený byl vliv skladování v sáčcích MAP (Modified Atmosphere Packaging), v ULO atmosféře a v chlazeným skladu na kvalitu plodů a délku skladování. Plody třešní ze skladovacích sáčků MAP měly lepší kvalitu než plody z ULO atmosféry a chlazeného skladu. Plody slivoní ošetřené přípravkem 1-MCP měly významně vyšší kvalitu plodů než neošetřené plody.
Švestky patří mezi tzv. klimakterické plody vyznačující se produkcí plynu etylenu, který ovlivňuje zrání plodů a postupnou degradaci jejich kvality. K zamezení tvorbě etylenu lze využít chemických látek, jako je např. 1-MCP (1-methylcyklopropen). Blokováním etylenu se zpomalí stárnutí plodů během skladování, čímž se dosáhne delší doby uskladnění a vyšší kvality plodů. Aplikace přípravků na bázi 1-MCP s cílem prodloužit skladovatelnost švestek byla v minulosti předmětem řady výzkumných prací. Ošetřením těmito přípravky se zpomaluje proces posklizňového stárnutí plodů a jejich měknutí i tehdy, jsou-li plody sklizeny v pokročilých fázích sklizňové zralosti. Ošetření přípravkem 1-MCP významně snižuje ztráty, ke kterým dochází při dlouhodobém skladování plodů slivoní a během jejich následné distribuce v obchodní síti. Velmi dobrých výsledků dosahuje 1-MCP v kombinaci s ULO či řízenou atmosférou. Celková ekonomická efektivnost tohoto ošetření je velmi vysoká a pro spotřebitele nepřináší žádná rizika. Produkt obsahující 1-MCP, lze zakoupit (pod názvem SmartFresh, nebo FruitSmart) u všech významných distributorů přípravků na ochranu rostlin.*
Text
Ing. Pavol Suran,
Ing. Ivana Novotná,
Ing. Lubor Zelený,
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, s. r. o.
Foto I. Novotná, P. Suran
Celý článek si můžete přečíst v časopisu Zahradnictví č. 11/2018.