12.07.2018 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pružná pracovní doba

Pružná pracovní doba vychází vstříc především rodičům pečujícím o malé děti. Díky ní mohou přizpůsobit svou pracovní dobu provozním hodinám mateřské školy. Pružnou pracovní dobu ocení i ti, kteří pečují o blízké osoby z důvodu dlouhodobé nemoci. A pomůže i těm, kteří potřebují v pracovní době diskrétně vyřešit intimní osobní záležitosti (např. návštěvu manželské poradny). Zatímco při žádosti o dovolenou nebo neplacené volno je zaměstnanec vystaven riziku odmítnutí ze strany zaměstnavatele a nezřídka musí sdělit důvod své zamýšlené absence, při zařizování soukromých věcí v režimu pružné pracovní doby nemusí zaměstnanec s nikým vyjednávat, ani se komukoliv zpovídat. Jediné, co musí dodržet, je rozvržení pracovní doby na základní (povinný) a volitelný úsek (viz dále).

Pružnou pracovní dobu ale mohou využít i všichni ostatní zaměstnanci například k tomu, aby se přizpůsobili svým vnitřním biologickým hodinám nebo střídání zimního a letního času. To ve výsledku pomůže i zaměstnavateli, který efektivněji využije pracovní potenciál svých zaměstnanců. Pružná pracovní doba v neposlední řadě dává zaměstnancům možnost navštěvovat zájmové aktivity nebo při práci studovat.

Pružná pracovní doba představuje určitou výjimku z pravidla, že pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel do pětidenního pracovního týdne tak, že určí začátek a konec směn v jednotlivých dnech, přičemž zaměstnanec musí být na pracovišti přítomen po celou dobu směny.

V systému pružné pracovní doby rozvrhuje zaměstnavatel pracovní dobu na úsek základní pracovní doby a úsek volitelné pracovní doby. Po celý úsek základní pracovní doby je zaměstnanec povinen být na pracovišti. Zaměstnanec však rozhoduje o tom, zda během úseku volitelné pracovní doby vůbec bude na pracovišti, a pokud ano, je plně v jeho kompetenci rozvržení začátku a konce práce. Jediným limitem je to, že celková délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin. V praxi tedy zaměstnavatel například stanoví, že v rámci pracovní doby od 6 do 20 hodin činí základní pracovní doba úsek od 10 do 15 hodin a zbytek času tvoří volitelný úsek pracovní doby.*

Text

JUDr. Kristýna Opletalová,

Mgr. Tomáš Liškutín,

AK Tomáše Liškutína

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 7/2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down