12.05.2018 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zaměstnávání mladistvých

Úvodem je vhodné vysvětlit samotný pojem mladistvého zaměstnance. Jedná se o osobu mladší 18 let, která je však již způsobilá uzavírat pracovní smlouvu a vykonávat pro jiného závislou práci. České právo zakazuje zaměstnávat osoby mladší 15 let a osoby, které ještě neukončily povinnou školní docházku. Umožňuje ale těmto osobám v souladu se zákonem o zaměstnanosti vykonávat uměleckou, kulturní, sportovní nebo reklamní činnost.

Spolu s nabytím účinnosti nového občanského zákoníku bylo často předmětem diskusí ustanovení, které umožňovalo rodičům zaměstnanců mladších 16 let rozvázat pracovní poměr svých dětí, pokud by zaměstnání stálo v cestě jejich vzdělávání, vývoji nebo zdraví (s rozvázáním pracovního poměru však musel souhlasit soud). Sluší se připomenout, že toto sporné ustanovení bylo s účinností od 28. 2. 2017 zrušeno, a proto se již zaměstnavatelé těch úplně nejmladších zaměstnanců nemusí obávat nečekaného zrušení pracovního poměru ze strany rodičů.

Zákoník práce v duchu Ústavy a mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázaná, poskytuje mladistvým zvláštní ochranu. Zatímco vůči dospělým zaměstnancům má zaměstnavatel povinnost zajišťovat jim pouze takové pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce, u mladistvých zaměstnanců musí zaměstnavatel vytvářet příznivé podmínky pro rozvoj jejich tělesných a duševních schopností.

Text

JUDr. Kristýna Opletalová,

AK Tomáše Liškutína

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 5 /2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down