15.05.2018 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Včely zednice – nedoceněné pomocnice každého sadaře

Bohatě kvetoucí ovocný strom bzučící přítomností včel v jeho koruně je jistě nejen pro sadaře jedním z nejkrásnějších symbolů jarního období. Tento obrázek je také příslibem dobré úrody a mnozí sadaři si kvalitní opylení pojišťují pronájmem včelstev nebo zakoupením úlků se čmeláky z komerčních chovů. A přitom jejich pozornosti unikají nenápadní, avšak vysoce výkonní opylovači, a to samotářské včelky zednice, které jsou přímo specialistkami na opylování ovocných stromů.

Využití včel zednic (druhy Osmia bicornis a Osmia cornuta) jako opylovačů zejména ovocných stromů má mnohaletou tradici např. v Polsku, Německu, na Ukrajině nebo v Srbsku. V Japonsku dokonce zajišťují řízené chovy místních druhů zednic téměř veškerou produkci jablek. V přírodě se objevují zednice již brzy na jaře a jejich každoroční přítomnost v sadu lze jednoduše podpořit umístěním vhodných hnízdišť. Jejich výhodou je, na rozdíl od komerčních hnízd čmeláků, že pokud se zednice v sadu usadí, nemusí sadař každoročně nakupovat nové opylovače tak, jako je tomu v případě dovážených hnízd se čmeláky. Navíc se zde nevyskytuje riziko spojené s dovozem poddruhů neznámého původu.

Včely rodu Osmia (zednice) patří do početné čeledi Megachilidae (čalounicovití), která zahrnuje různé druhy včel s pylosběrným aparátem umístěným na zadečku. Na rozdíl od včel nohosběrných, jako je např. včela medonosná nebo čmeláci, je tento způsob sběru pylu méně efektivní, a tak, aby zednice nashromáždila dost potravy pro každou svou larvu, musí samice za stejný časový úsek navštívit mnohem více květů než včela nohosběrná. Tyto včely musí létat mezi hnízdem a zdrojem pylu s větší frekvencí, a navštíví tak více květů než včely nohosběrné, čímž i více květů opylí.

Text a foto

Mgr. Olga Komzáková, PhD.,

Zemědělský výzkum spol s r.o.

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 5 /2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down