12.05.2018 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Great Dixter – zahrada, kde trvalky hrají jednu z hlavních rolí

Zahrada Great Dixter je jedním z poutních míst zahradníků z celého světa. Již dlouhá léta má pověst výjimečné, v mnoha ohledech experimentální, ale přesto tradiční anglické zahrady spjaté s velkou osobností nejen anglického zahradničení, Christopherem Lloydem.

Příběh zahrady začíná již v době, kdy Lloydův otec koupil v roce 1910 starý domek s původním jménem Dixter z poloviny 15. století. Za pomoci známého architekta Edwina Lutyense dostavěl k malému domku ještě dvě budovy a přejmenoval jej na Great Dixter. Lutyens dal pevné základy i zahradě, kterou rozvrhl v tehdejším velmi oblíbeném stylu Arts & Crafts. Nechal vysázet živé ploty z tisu, vydláždil v zahradě úzké chodníčky z yorkského pískovce, schody z cihel či pálených dlaždic a zakomponoval do zahrady několik hospodářských objektů.

Právě této kostře navlékl později Christopher Lloyd pestrobarevný, neustále se měnící hábit ze směsice nekonvenčních trvalek, letniček a cibulovin. Neustále zkoušel nové kombinace květů, barev, tvarů, listů a následně také zhodnocoval, zda výsledek stojí za to a zda si rostlina zaslouží své místo v zahradě.

Jeho mottem bylo: „Když miluješ zahradničení, neboj se zahradničit.“ Do svých smíšených záhonů během roku přidával cibuloviny či letničky, a to na stejné místo třeba i třikrát za rok. V pozdějších letech prý každé ráno strávil se svým vrchním zahradníkem Fergusem Garrettem zhruba hodinu na obchůzce zahrady, kde obvykle vzniklo kolem 50 drobných i větších úprav.

Text a foto

Ing. Tereza Vlasáková,

Zahradní a krajinářská architektka,

www.perenniculum.cz

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 5 /2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down