14.03.2018 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Závlahové systémy v ovocnictví

Systémy doplňkových závlah představují pro ovocnictví jeden z významných intenzifikačních faktorů. Význam těchto systémů v posledních letech vzrůstá v návaznosti na nedostatek a nerovnoměrné rozložení přirozených dešťových srážek, využívání slabě rostoucích podnoží s mělce rozvinutým kořenovým systémem, ale i požadavky po pravidelných, vysokých výnosech plodů nejvyšší kvality.

Vedle doplňování vodního deficitu jsou v posledních letech závlahové systémy využívány rovněž pro přihnojování rostlin pomocí tekutých hnojiv a k úpravě mikroklimatu zejména při protimrazové ochraně. V ovocnářské produkci jsou ve světě i u nás v současnosti běžně využívány systémy postřiku, kapkové závlahy, podpovrchové závlahy, a již méně mikropostřiku nebo brázdového podmoku.

Základní prvek celého závlahového systému představuje zdroj vody, který v současnosti podléhá řadě legislativních omezení (např. zákon 254/2001 Sb, o vodách), a proto se produkční podniky snaží zdroje vody diverzifikovat. Dvě základní myšlenky představují nezávislost podniku, například od centrálních závlahových systémů a akumulace vody v období přebytku vláhy a její využívání v období, kdy hlavní zdroj svou kapacitou nedostačuje.

Text

prof. Ing. Patrik Burg, Ph.D.,

Ing. Vladimír Mašán, Ph.D.,

Ing. Lukáš Vaštík,

Ústav zahradnické techniky,

ZF MENDELU

Foto archiv autorů

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 3/2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down