Nedostatek organické hmoty v půdě, ať už vlivem mineralizace, pravidelným nedodáváním do půdy či špatným zpracováním půdy, urychluje její degradační procesy a tím snižuje půdní úrodnost. Zpracování půdy patří k dalším faktorům, které rozhodujícím způsobem ovlivňují nejen efektivní úrodnost půdy, stabilizaci výnosů a kvalitu produktů, ale i úroveň celého zemědělství i ekologii.
Úkolem zpracování půdy je vytvořit vhodné podmínky pro založení porostů, pro růst, vývoj a tvorbu výnosů pěstovaných rostlin i pro správný průběh půdních procesů. Zapravování všech druhů organické hmoty do půdy dává předpoklad, že se zachová nejen drobtovitá struktura půdy s množstvím agronomicky cenných agregátů, ale současně se zlepší i retenční schopnost (zadržení vody v půdě) vlivem vzniku pórů a mikropórů. Dobrá struktura půdy je zachována při vyváženém poměru půdních mezičástic a jejich vzájemných sil, které jsou ovlivňovány půdním humusem, což působí pozitivně na vsak vody (infiltraci) do půdy a následně přispívá k její vyšší odolnosti proti vodní erozi.
Text
Ing. Barbora Badalíková1, Ing. Jaroslava Novotná, Ph.D.1,
prof., Ing. Patrik Burg, Ph.D.2
1Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko
2Mendelova univerzita v Brně, ZF v Lednici
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 2/2018.